Chybějící energii doplní banány

09.12.2022 | Výživa

Banány. Milují je malí i velcí, bývají sladké, běžně dostupné a nesmírně výživné. Někdo o nich dokonce říká, že jsou pravděpodobně prvním ovocem na světě. Jestli právě teď padáte únavou, zařaďte je na svůj jídelníček, odrazí vás ode dna!

Úplně první banány prý vyrostly v oblasti, která zahrnuje Malajský poloostrov, Indonésii, Filipíny a Novou Guineu. Navzdory jejich působivému nutričnímu profilu se jim mnoho lidí vyhýbá, neboť mají vysoký obsah sacharidů a cukrů, aspoň v porovnání s jinými druhy ovoce (1). To ovšem neznamená, že by banány měly patřit na černou listinu. Jejich nutriční výhody se nedají popřít a ve skutečnosti byste je měli jíst právě teď, během sychravého a depresivního počasí. Proč?

Dodávají energii

Typický banán obsahuje asi 30 gramů sacharidů a 14 gramů cukru. Průměrný kus také ukrývá asi 1 gram bílkovin, 3 gramy vlákniny a méně než 1 gram tuku. Zároveň patří k zásobárnám základních vitaminů a minerálů, včetně draslíku (375 mg), hořčíku (32 mg), vitaminu C (14 mg) a vitaminu B6 (0,24 mg). Tělu dodává energii a palivo pro cvičení. Po něm zase může redukovat svalové křeče a bolestivost způsobenou nadměrnou fyzickou zátěží. Tedy nejen to. Díky „bé šestce“ banán přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání (2).

Snižují krevní tlak

Banány jsou vynikajícím zdrojem draslíku, jak již bylo uvedeno, tedy minerálu, který je nezbytný pro mnoho tělesných funkcí od snížení krevního tlaku po posílení kostí (3). I to se hodí!

Podporují trávení

Banány jsou plné rozpustné vlákniny (zvlášť ty zralejší), která v žaludku bobtná jako houba. Díky ní se cítíte sytě. Rozpustná vláknina se také váže s kaloriemi a tukem v žaludku a střevech a vytahuje je z těla dříve, než se mohou dostat do krevního oběhu. Obecně pečuje o trávení a nahrává pravidelnému vyprazdňování. Aspoň většinou. Vláknina ke své práci potřebuje vodu, proto konzumace stravy bohaté na vlákninu vyžaduje příjem alespoň 2 litrů H₂O denně (2). Z tohoto důvodu nepodceňujte pitný režim – bez ohledu na roční období!

Posilují obranyschopnost

Jeden středně velký banán může tělu poskytnout polovinu denní potřeby vitaminu B6 , který je důležitý pro metabolismus bílkovin a glykogenu. On ale také přispívá k normální funkci imunitního systému. Proto banány jezte „jen tak“, přidávejte je do koktejlů a smoothie, nebo je kombinujte s ovesnými vločkami, lněnými semínky, skořici a sójovým mlékem (či mandlovým, kokosovým a podobně). Získáte výživnou snídani plnou chuti a energie (4).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Banana, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3355124/, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7405190/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627159/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat