Vegetariáni častěji trpí depresí

Maso versus výhradně rostlinná strava. K čemu se přikláníte vy? Bezmasý jídelníček prý úzce souvisí s náchylností k depresím. Zajímavé je, že se o důvodu stále spekuluje.

Snad žádný jiný stravovací režim nevzbuzuje tolik protichůdných názorů jako vegetariánství (1). To bývá propagováno a vychvalováno, ale stejně tak i pranýřováno a odsuzováno. Jeho odpůrcům teď vane do plachet nový vítr. Fanoušci bezmasých pokrmů prý častěji propadají depresím! Opravdu vegetariáni ohrožují své duševní zdraví tím, že se na šťavnatý steak nemohou ani podívat?

Místo antidepresivn hamburger?

Jistá nedávná studie (2) zveřejněná v magazínu Journal of Affective Disorders něco takového skutečně naznačuje, proto hodně lidí zvedá ze židle. Její autoři oslovili více než 14 tisíc dospělých osob žijících v Brazílii, přičemž je zajímala jejich psychická kondice i to, zda dodržují bezmasou dietu. Aby to celé nepůsobilo tak jednostranně, u respondentů zohlednili také socioekonomické faktory, úroveň fyzické aktivity, míru konzumace alkoholu a index tělesné hmotnosti. Navzdory všem těmto všeobecným faktorům se však potvrdila jejich předchozí hypotéza. Ze získaných poznatků opravdu vyplynulo (2), že ti, kteří ze svého jídelníčku maso zcela vyloučili, propadají oproti „masožravcům“ depresím dvakrát častěji. Mohou za to snad chybějící živiny? Možná ano, možná ne. Ono se to totiž neví!

Záhada chmurných myšlenek

Autoři výše zmíněného výzkumu (2) se přiklánějí k názoru, že i když se vegetariáni připravují o celou řadu vitaminů a minerálů obsažených v mase, nutriční omezení v náchylnosti k depresím roli nehraje. S tím ale naprosto nesouhlasí jiní odborníci, kteří se na studii sice nepodíleli, přesto je její závěry hodně zaujaly. Ti opanují s tím, že železo, zinek, bílkoviny i vitamin B, což jsou živiny v mase běžně přítomné, pomáhají mozkovým funkcím, přičemž zasahují do prevence depresivních epizod. Celá záležitost se tedy musí ještě přezkoumat, protože vysvětlení toho, proč vegetariáni častěji trpí splíny, je stále trochu záhadou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069426/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032722010643?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#ab0005






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat