Konzumace menších porcí se obejde i bez hladu

Úsloví o najedeném vlkovi a koze, co zůstane celá, zná asi každý. Jak ho aplikovat do dietní praxe? Pokud chcete konzumovat o poznání menší porce, aniž by vám kručelo v břiše, zkuste tyhle tři zlepšováky!

Když se člověk snaží hubnout, většinou začne tím, že jí menší porce. A je to logické. Ovšem ne úplně jednoduché, protože žaludek může začít trochu protestovat – nahlas! Jak ho v tomto směru ošálit, abyste netrpěli hladem, i když omezíte množství jídla?

Voda vám pomůže!

Voda je základ života i prostředek, který napomáhá detoxikaci, okysličuje krev, hydratuje tělo a ulehčuje trávení. Také brání přehřátí organismu, povzbuzuje imunitní systém a předchází bolestem hlavy. Tato zdánlivě obyčejná čirá tekutina představuje ale i zaručený fitness fígl. Studie (1) zveřejněná v magazínu Journal of the American Dietetic Association prokázala, že lidé, kteří před jídlem vypijí 500 ml, jedí o 13 procent menší porce, aniž by jim kručelo v břiše. Tudy vede cesta! Nebo to vezmete raději přes proteiny?

Ani bílkoviny vás nenechají ve štychu 

Obohaťte svou snídani o řecký jogurt, do salátu k obědu přidejte natvrdo uvařené vejce a odpolední svačinu si zpestřete třeba cizrnou. Proč? Získáte tak bílkoviny, které pocit sytosti prodlužují v krátkodobém i dlouhodobém horizontu, jak odhalil zase jiný výzkum (2), tentokrát publikovaný v časopise British Journal of Nutrition. Mimochodem, kromě mléčných produktů, vajec a luštěnin je naleznete i v mořských plodech, rybách, drůbeži, tofu, obilovinách a ořechách. Dlužno také dodat, že bílkoviny rovněž podporují stavbu svalové hmoty, přičemž přispívají k regulaci krevního tlaku a zlepšují kvalitu vlasů i pleti (3).

Nezapomínejte na zeleninu

Kolik teď konzumujete zeleniny, když jste v redukčním režimu? I ona je skvělým spojencem. Odborníci doporučují, aby polovinu vašeho talíře zaplnila právě zelenina. Protože obsahuje vodu i spoustu vlákniny, báječně zasytí (4). A až se vypořádáte s tou mrkví a brokolicí, dost možná ten zbytek ani nedojíte.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589036/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23107521/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/guide/proteins/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31267783/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat