Mixované nápoje smoothies mohou mít i negativní účinky

Že je smoothie zdravé? Může být a nemusí. Co když snižuje účinnost užívaných léků a způsobuje nevolnost? Nebo nahrává vzniku ledvinových kamenů? Vyloučit se to prý nedá!

Už je to poměrně dlouho, co se světem zdravého stravování prohnalo tsunami zvané smoothie. Tento mixovaný nápoj se začal pít ráno, v poledne, večer, před sportem i po tréninku (1). A nikdy ho nebylo dost! Koneckonců, obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů, tak jak by mohl uškodit? A víte, že svým způsobem opravdu může? Třeba o těchto negativech se často nemluví…

Proč mě bolí žaludek?

Naprostým základem smoothie bývá ovoce a zelenina. Obojí je zdravé a prospěšné. Tak kde je problém? U některých lidí může konzumace těchto plodů v syrovém stavu zapříčinit žaludeční potíže a zahlcení gastrointestinálního systému. Někteří si neporadí ani s vysokým obsahem vlákniny, z čehož kouká minimálně nevolnost (2). Doporučuje se ovoce a zeleninu před umístěním do mixéru trochu napařit, čímž se zlepší stravitelnost. Co dalšího vzít v potaz?

Pocit nasycení? Ten neznám!

Zmíněné tekuté občerstvení se často využívá jako náhrada hlavního jídla. Opravdu ale dokáže stejně dobře zasytit? Zázraky očekávat nelze. Podstatná část pocitu sytosti a celkové žaludeční spokojenosti pochází z důkladného žvýkání přijímaných soust, které má vliv na produkci enzymů. Pokud nápoj pijete a žvýkat vůbec nemusíte, můžete zakrátko začít registrovat hlad a zvýšenou chuť k jídlu (1).

Pozor na užívané léky i ledvinové kameny

Špenát? Nebo pěkně zeleňoučká kapusta? To se do smoothie náramně hodí, že? Ovšem nutno podotknout, že tyto druhy listové zeleniny obsahují kyselinu šťavelovou, jejíž vyšší koncentrace nahrává vzniku ledvinových kamenů (3). Nemalá potíž může být i s přítomným vitaminem K, který prokazatelně snižuje účinnost léků na srážlivost krve (4). To jste věděli?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946216/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946216/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24393738/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551578/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat