Jak vařit chutná a nízkokalorická jídla

Nutno uznat – nízkokalorické vaření asi zní jako hodně syrové stravy, a ještě více odříkání. Ale žádný strach! Nemusí to být vždy tak radikální. Ukážeme vám velmi jednoduché triky, jak každý den ušetřit spoustu kalorií. 

Nadbytek kalorií? S našimi tipy na nízkokalorické vaření jich můžete spoustu ušetřit! Kalorickou pastí se často nestává jídlo samotné, ale způsob jeho přípravy. Zejména pokud jde o hubnutí, mohou skryté kalorie pěkně zamotat hlavu. Aby k tomu nedošlo, existuje pár tipů, jak vařit nízkokaloricky (1).

Nahraďte smažení vařením, nebo grilováním

Zní to jednoduše a také je. Protože při vaření ve vodě nebo v páře nepotřebujete žádný tuk, takže tímto způsobem přípravy můžete ušetřit spoustu kalorií. To je vhodné zejména pro zeleninu, protože je nejen nízkokalorická, ale šetrná příprava v hrnci zachová v zelenině spoustu vitaminů a živin. Trouba nebo gril jsou také ideálním místem pro nízkokalorické vaření.

Šetřete tuk

Pokud už máte chuť na něco smaženého, dejte si pozor na rostlinné oleje nebo máslo lisované za studena. Na smažení je vhodnější rafinovaný řepkový nebo slunečnicový olej, které lze zahřát na vysoké teploty. Tuk na smažení na pánvi by měl být pořádně rozpálený, aby se při smažení ryb a masa okamžitě vytvořila světlá kůrka, díky ní jídlo nenasákne přebytečný tuk. 

Používejte vhodné nádobí 

Kuchyňské náčiní jako římský hrnec nebo nepřilnavá pánev většinou žádný tuk nepotřebují, stačí je jen potřít několika kapkami oleje. Pro beztukovou přípravu masa v troubě je vhodný pečicí sáček. Tam vložíte maso s trochou vývaru a koření, uzavřete a pečete maso v troubě.

Marinujte místo obalování

Buďme upřímní – i ten nejméně kalorický kousek obalovaného masa má malou šanci, že nesklouzne do kategorie „kalorická bomba“. Také pečivo má zpravidla nejen dostatek kalorií, ale během smažení absorbuje také hodně tuku. Mnohem méně kalorickou alternativou je zde marináda. Tu lze snadno vytvořit z ingrediencí, které zaručeně najdete ve vaší kuchyni. Ryby nebo maso naložené v troše oleje a balzamikového octa, dochucené solí, pepřem a čerstvými bylinkami a lahodnému jídlu už nic nestojí v cestě.

Příprava horkým vzduchem

Jíte rádi křupavé hranolky nebo milujete brambůrky u filmu? To také není problém, pokud je připravujete ve fritéze. Není tam použit žádný tuk a hranolky jsou stále nádherně křupavé. Zeleninu a maso v něm lze připravit i s nízkým obsahem tuku.

Vyhněte se hotovým omáčkám a zahušťovadlům

Hotové omáčky často obsahují skryté kalorie a cukr. Chutnou alternativou omáček je například bylinkový tvaroh nebo domácí dresink s nízkotučným přírodním jogurtem jako základem. 

Nakupujte vědomě  

Spousta ovoce a zeleniny je nezbytná pro zdravou a vyváženou stravu a neměla by chybět v žádné kuchyni. Stojí za to se na to podívat blíže, zvláště pokud jde o maso, protože pro nízkokalorické vaření má smysl používat libovější druhy masa, jako je kuřecí nebo krůtí, stejně jako hovězí, vepřové nebo jehněčí řízek. U ostatních platí: Odstraňte co nejvíce přebytečného tuku a připravte podle libosti. Při kalorické dietě je třeba se každopádně vyhýbat hotovým výrobkům.

Mlsejte zdravě

Mimochodem, ani bez sladkostí se úplně obejít nemusíte. Domácí zdravé dezerty nebo zdravé svačiny jsou perfektní nízkokalorickou alternativou. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat