Švestky dietologové vřele doporučují

Věřili byste tomu, že švestky pomáhají regulovat škodlivý cholesterol i vysoký krevní tlak? Jsou tedy skvělou výživou pro srdce. Také působí proti rakovině i zánětům. A zapovězeny nejsou ani při hubnutí!

Dělají se z nich džemy, povidla, kompoty i knedlíky. A co teprve takové buchty nebo koláče! Ano, řeč je o švestkách, které k podzimu neodmyslitelně patří. Ačkoli pocházejí z oblasti Kavkazu, hovoří se o nich jako o tradičním českém ovoci. Možná proto, že jejich velkým příznivcem byl král a císař Karel IV., který kromě toho, že rozšiřoval vinnou révu, bojoval i za vysazování švestkových sadů (1). Pojďme si dnes připomenout účinky, které švestky mají. Nejsou totiž dobré jenom na trávení…

Prevencí rakoviny to začíná

Pravda je taková, že švestky jsou báječným zdrojem několika důležitých živin, a to včetně vitaminů A a C. Obsahují také antokyany, což jsou červené, modré a fialové pigmentové sloučeniny, kterým studie (2) publikovaná v magazínu Food & Nutrition Research přisuzuje antidiabetické, protirakovinné, protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Tyto sladké plody tedy působí nejen proti onkologickým onemocněním, ale i zánětům. Mimochodem, největší množství zmíněných zázračných antokyanů se ukrývá ve slupce. Jaké další benefity vás možná motivují k větší a častější konzumaci?

Ochrana srdce

Trápí vás vyšší cholesterol? Dejte si uvedenou fialovou medicínu. Nejlépe ihned! I jistý výzkum (3) zveřejněný v časopise The Journal of Medicinal Food poukazuje na to, že čerstvé i sušené švestky pomáhají snižovat škodlivý cholesterol, přičemž normalizují krevní tlak. Dle názoru autorů tohoto průzkumu poskytují ochranu kardiovaskulárního systému a zabraňují jeho poškození. Ani sousto by nemělo přijít nazmar!

Regulace krevního cukru

Navzdory své sladké chuti mají švestky poměrně nízký obsah cukru a stejné je to i s glykemickým indexem. Jejich prostřednictvím můžete získat také hormon zvaný adiponektin, který urychluje hubnutí a nastoluje rovnováhu krevního cukru. Představují tedy zdravou svačinu i pro ty, kteří v této oblasti musejí být opatrní (4).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Plum, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33978491/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7915122/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat