Po tréninku vás zregeneruje smoothie

Trocha ovoce, trocha zeleniny, nějaký mléčný výrobek a špetka chia semínek. A po-sportovní smoothie je na světě! Tohle občerstvení vám dodá všechno, co po námaze potřebujete. Tak na zdraví a do dna!

Sportujete? Až už si do těla dáváte pravidelně a intenzivně či nepravidelně a rekreačně, nabízí se důležitá otázka – pijete smoothies? Fanouškovská základna těchto „tekutých jídel“ se každoročně rozrůstá o tisíce členů. Věděli jste, že na dně každé sklenky naleznete podporu regenerace, která se po jakékoli fyzické aktivitě zatraceně hodí (1)?

Co doušek, to užitek

Smoothies jsou přitažlivé hlavně proto, že se snadno připravují i konzumují. To je užitečné, pokud se vám v důsledku namáhavého cvičení potlačí chuť k jídlu a neláká vás nic jiného než tekutiny. Jejich prostřednictvím navíc hydratujete tělo a doplníte zásobu důležitých živin (1). Výživa je po námaze nesmírně důležitá. Podporuje růst a obnovu svalů, přičemž přispěje k regeneraci a zlepší imunitní funkce organismu. I proto dietologové neustále zdůrazňují, že nesprávná výživa po tréninku vede k únavě, sníženému výkonu při příští aktivitě a větším svalovým bolestem (2). Jak zodpovědně tohle berete vy? Se smoothie jakožto výživnou bombou nemůžete šlápnout vedle!

Správné živiny ve správný čas

Po cvičení je třeba doplnit hlavně sacharidy a bílkoviny. Zatímco proteiny potřebujete k obnově poškozených buněk, sacharidy jsou důležité pro nahrazení energie, kterou tělo využilo jako palivo. Nepodceňujte ani vodu, i když nebývá považována za živinu, její příjem je zásadní. Na úrodnou regenerační půdu padnou i vitaminy a minerály (2). A všechno tohle vám nabízí smoothie. Stačí jen zmáčknou tlačítko mixéru!

Příprava v šampionském stylu

Ideální po-sportovní mixovaný drink by měl obsahovat ovoce a zeleninu. Z obojího načerpáte draslík, což je nezbytný elektrolyt. Přítomný vitamin C pomůže rychlejšímu zotavení. Ovoce vám navíc poskytne i sacharidy. Zkombinujte ho s mléčným výrobkem pro získání bílkovin. Nebojte se ani přídavku zdravých tuků v podobě malého množství ořechů nebo chia semínek (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643802/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3577439/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946216/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat