S porcí ovesných vloček po ránu neuděláte chybu

Ovesné vločky jsou ideální pro přípravu zdravé snídaně. Když do ovesné snídaně přidáte protein, budete překvapeni.

Už není žádným tajemstvím, že ovesné vločky jsou ideální snídaní pro zdravý začátek dne (1). Obilí chutná neuvěřitelně lahodně a dá se připravit na různé způsoby a zároveň boduje skvělým nutričním profilem. Díky komplexním sacharidům zajišťují ovesné vločky dlouhotrvající pocit sytosti, zároveň vláknina podporuje střeva. Vysoký obsah minerálních látek, vitamínů a stopových prvků plus spousta rostlinných bílkovin (14 g bílkovin na 100 gramů) je také působivé a dělá z ovesných vloček ideální snídani pro sportovce, ty, co chtějí zhubnout, i fajnšmekry.

Ovesná kaše s proteiny

Pokud chcete jít ještě o krok dál a vylepšit už tak zdravé ovesné vločky, měli byste přidat nějakou potravinu bohatou na bílkoviny. Výsledky různých studií (2) totiž ukázaly, že zejména potraviny obsahující bílkoviny zrychlují metabolismus a jsou skutečnými zabijáky břišního tuku. Hladina cukru v krvi po jídle bohatém na bílkoviny stoupá a klesá pomalu, takže se nemusíte bát, že by vás brzy po snídani honila mlsná nebo trápil hlad.

Které proteinové potraviny se hodí k ovesným vločkám

Zvýšit obsah bílkovin v ovesných vločkách je snadné. Pokud máte rádi müsli nebo kaši obzvlášť krémové, můžete do nich vmíchat třeba řecký jogurt, skyr nebo nízkotučný tvaroh. Lahodné jsou také proteinové posypky, jako jsou dýňová semínka, (nasekané) vlašské ořechy nebo lžíce ořechového másla (např. arašídové nebo mandlové máslo). Pokud máte doma proteinový prášek, můžete přidat do ovesné kaše jednu nebo dvě lžíce a celé to zalít (rostlinným) mlékem. Různé druhy proteinového prášku, jako je čokoládová nebo sušenková příchuť, dodají vaší ovesné snídani zcela nový šmrnc a zajistí rozmanitý chuťový zážitek (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567219/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat