Cukru v potravinách vstup zakázán

Pokud opravdu chcete jíst co nejméně cukru, základní doporučení zní – konzumujte co nejvíce potravin v přirozeném, tedy nezpracovaném stavu, a používejte je ve své kuchyni. Které jsou ale skutečně nejlepší, se dozvíte tady.

Že jsou potraviny jako pečivo, uzeniny nebo rychlé občerstvení obrovským zdrojem cukru a nezdravých látek, víme asi všichni. Je ale opravdu tak snadné, jíst jen přirozené potraviny a zhubnout? Ano i ne! Například i v ovoci a zelenině najdete takové, které mají cukru spoustu. Je ale rozdíl, jestli se bavíme o cukru přirozeném nebo „umělém“.

Cukr má mnoho jmen a tváří

Od hnědého cukru (který se používá třeba do pečiva) přes hexózy (souhrnné označení pro nejběžnější druhy cukru) až po karamel (karamelový roztok používaný k barvení potravin) – s cukrem se v každodenním životě setkáváme v mnoha různých podobách a s mnoha různými názvy (1). 

A v žádném případě není vždy snadné hned poznat, jestli se v potravině cukr nachází, nebo ne – zvlášť, když se podíváme na seznam složek průmyslově zpracovaných potravin, ve kterých se často objevuje téměř náhodně a nerozpoznatelně. A nezřídka v několika různých formách v jednom a tom samém produktu. Mezi běžné názvy cukrů patří sacharóza, maltóza, dextróza, glukóza (1).

Kde se cukru bát nemusíte

Přirozené potraviny s žádným nebo velmi malým množstvím jednoduchého cukru – nepřirovnávat k sacharidům, které jsou obsaženy téměř ve všech následujících potravinách, jsou samozřejmě (2):

zelenina jako rajčata a paprika, hlávkový salát, bylinky,

houby ve všech podobách a variacích,

maso a ryby všeho druhu,

vejce, sýry všeho druhu,

ovesné vločky a další obilné produkty jako quinoa, jáhly, bulgur nebo amarant, ořechy, lněné semínko, chia semínka

červená čočka, špenát

hnědá rýže,

celozrnné těstoviny, kuskus, knäckebrot bez droždí,

čaj,

raw kakaový prášek


Velká sklenice vody nebo velký hrnek čaje je brzdou závislosti bez cukru pro chutě na sladké. Ke slazení se hodí přírodní sladidla jako datle, med, agávový sirup nebo cukr z kokosových květů. Ale jsou to také čisté luxusní potraviny a měly by se používat s mírou.  Ovoce samozřejmě fruktózu obsahuje, ale v různém množství – pět druhů s nejnižším obsahem fruktózy jsou (3):

avokádo (je to ovoce!), rebarbora, limetka, třešně a maliny.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5775006/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31389314/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6247175/






Celkem 1 komentářů

hamasova@seznam.cz
20.07.2022

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat