O důkladný detoxikační úklid se postará chia nápoj

Udělejme něco pro svá střeva, od jejichž pohody se odvíjí nejen trávení, ale i psychické rozpoložení a obranyschopnost celého organismu. Budou vděčná za chia semínka s citronovou šťávou!

Že se staráme o svůj zevnějšek, to je naprosto normální. Chodíme pravidelně ke kadeřníkovi i na manikúru, používáme různé kosmetické produkty a nosíme hezké oblečení, ve kterém se cítíme dobře. A teď ruku na srdce – věnujeme takovou péči a pozornost i svému nitru? Trávení by to opravdu ocenilo!

Dejme střevům trochu lásky

Odborníci (1) se shodují v tom, že střeva jsou něco jako náš druhý mozek. Jistě, zní to trochu divně. Pořád ale platí, že bývají centrem nejen trávicí činnosti, ale i zdrojem psychoaktivních látek. Věděli jste, že až 90 procent serotoninu, což je hormon navozující pocity štěstí, vyrábějí buňky umístěné právě ve střevech (2)? Jakákoli nepohoda střevního mikrobiomu tedy negativně ovlivňuje i naše psychické rozpoložení. Ovšem pozor, takový diskomfort naruší i imunitní reakce těla. Už chápete, proč je činnost střev tak důležitá? Bohužel ji ohrožuje užívání alkoholu i některých léků, nedostatek pohybu, příliš drastické diety, nevhodné stravování i chronický stres (1). Jak ji zase obnovit? Jednou z možností je nápoj z chia semínek.

Malý poklad s velkými schopnostmi

Chia semínka jsou možná drobná, ale neuvěřitelně výživná. Jedna polévková lžíce obsahuje bezmála pět gramů rozpustné vlákniny a mnoho dalších prospěšných látek. Kromě toho, že uvolňují trávicí trakt a zpravidelňují vyprazdňování, také snižují záněty a pomáhají při detoxikačním procesu (3). Jste této medicíně naklonění? Tak si ji pojďte připravit!

Ozdravná kúra nezůstane bez odezvy

Nasypejte polévkovou lžíci semínek do šálku vody a přidejte šťávu z poloviny citronu. Směs nekonzumujte hned, nechte ji zhruba deset minut uležet. Citronová šťáva stimuluje trávení, což je užitečné nejen při hubnutí. Zvyšuje totiž produkci žaludečních kyselin, které pomáhají rozkládat přijímanou potravu (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279303/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5864293/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6994964/, (4) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat