Proteinové tyčinky zlepšují sportovní výkony

Chcete doběhnout dál a bez větších obtíží zvednout těžší závaží? Dejte si před tréninkem proteinovou tyčinku. Kolik jich za den můžete sníst? A na co si dát pozor?

Když se člověk prochází uličkami v supermarketu nebo v obchodě se zdravou výživou, spatří obrovské množství proteinových tyčinek. Co je na nich tak zvláštního, že jdou doslova na dračku? A měli byste se této módy chytit taky?

Co je tohle občerstvení vlastně zač?

Tyto tyčinky jsou v podstatě müsli tyčinky doplněné o přísady, jako jsou datle, různé druhy sušeného ovoce, ořechy, fíky a proteinové doplňky. Některé obsahují také bílkoviny získávané z mléka. Tento sortiment k mání i ve veganské verzi. Jaká je hlavní výhoda?

Páni, jsem výkonnostně neporazitelný!

Existuje dobrý důvod, proč si na těchto svačinkách zvesela pochutnávají profesionální i amatérští sportovci. Studie (1) zveřejněná v magazínu Frontiers in Nutrition potvrzuje, že konzumace proteinových doplňků v jakékoli podobě zlepšuje nejen fyzický výkon, ale i následnou regeneraci. Zároveň pomáhá při budování svalové hmoty a zvyšuje aerobní i anaerobní sílu. Pořád to ale neznamená, že je můžete jíst po kilech. I v tomto případě totiž platí, že dobrého pomálu!

Čeho je moc, toho je příliš

Ačkoli jsou tyto produkty prospěšnou součástí jídelníčku, neměli byste to s jejich množstvím přehánět. Důležité je také zaměřit se na značku, protože mnoho výrobků obsahuje nadbytek cukru a umělých sladidel, což z nich dělá jen další nesmyslné a zpracované jídlo. Za mnohem zdravější svačinu se leckdy dá považovat řecký jogurt ochucený ořechy či nějakými semínky. Pokud se věnujete kulturistice, nebo se chystáte absolvovat dlouhou jízdu na kole či náročnější běh, pak se vám toto občerstvení může hodit. Všeobecně je však doporučováno konzumovat jednu proteinovou tyčinku denně (2).

Zdroje: (1) www.nih.gov/pmc/articles/PMC6142015/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6492513/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat