Potraviny pro pevnější pozadí

Jak získat zadek pevný jako skála? Tak jistě, že bez cvičení to nepůjde. Ale divy svede i konzumace určitých potravin! Dáte si arašídové máslo, vejce, lněná semínka nebo řecký jogurt?

Pojďme dnes rozebrat záležitosti okolo pozadí, souhlasíte? Věděli jste, že se to vaše skládá i z některých nejvýkonnějších svalů, které máte na těle? Latinsky se nazývají gluteus maximus, gluteus medius a gluteus minimus (1). A jak je to s tukem? Ten, který se okolo něj ukládá, je oproti tomu břišními mnohem „zdravější“ (2). Co další fakta?

A zase ty hormony!

Nejde si nevšimnout, že když jde o zadek, má ten ženský na rozdíl od mužského jiný tvar. A také je poněkud větší. Důvodem je hormon estrogen, roli zde samozřejmě sehrává i umístění pánve a boků (3). Přejete si, aby ten váš byl kulatější a pevnější? Tak jistě, že to bude chtít tréninkový program, v němž nebude nouze o dřepy a výpady. Ale i jídelníček může k úspěchu hodně přispět! Jaké potraviny jsou v tomhle směru svatým grálem?

Arašídové máslo jako chuťovka s bonusem

Řekl by to asi málokdo, ale i arašídové máslo může patřit do fitness režimu. Klíčem k jeho dovolené konzumaci je střídmost a plánování. Přidejte si dvě lžíce do ranního smoothie, ovesné kaše nebo bílého jogurtu. Tahle sladká paráda obsahuje proteiny, které podají pomocnou ruku při budování svalové hmoty. Kromě nich máslo z arašídů zprostředkovává i hořčík snižující svalové křeče, vlákninu a zdravé tuky. Mezi jeho benefity patří také podpora mozkových funkcí a zkvalitnění textury pokožky – to jen pro kompletní výčet (4).

I řecký jogurt je správný parťák

Kromě toho, že je řecký jogurt skvělý na posílení kostí, přičemž normalizuje krevní tlak a navozuje rovnováhu střevního mikrobiomu, má pověst úžasného startéru metabolismu. A nejen to! Poznatky studie zveřejněné v magazínu Frontiers in Nutrition (5) sdělují, že tento mléčný výrobek zvyšuje tloušťku svalů a zlepšuje složení celého těla, a to již za 12 týdnů. Tedy za předpokladu, že se jeho konzument věnuje pravidelné fyzické aktivitě.

Vejce nebo hořká čokoláda se počítají

Co mají vejce společného s hořkou čokoládou? Nebo lněnými semínky? Odpověď je jasná – vyšší podíl zmíněných zdravých tuků. I když to asi vypadá jako neskutečný dietní paradox, tyto tuky mohou postavu zpevnit a vyrýsovat. Prokázal to jistý průzkum (6), do něhož byly zahrnuty pouze ženy. Ty, které uvedené živiny zahrnuly do jídelníčku, si změn ve svalové hmotě všimly již po 16 týdnech.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538193/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602988/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295128/, (5) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.798036/full, (6) www.medschool.vanderbilt.edu/vanderbilt-medicine/study-balanced-high-fat-diet-improves-body-composition-inflammation/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat