Skryté kalorické bomby

Ovoce je velmi zdravé a umí zasytit. Pokud však chcete zhubnout, je třeba poznamenat, že ne všechny druhy vedou ke štíhlé linii. Od kterých je lepší se držet dál?

Ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Přínos jablek, banánů a dalšího ovoce je tedy nesporný. Nicméně, ne každý druh ovoce je vhodný pro hubnutí. Pokud totiž obsahuje hodně cukru (fruktozy) a kalorií, i když je to ovoce – může se ukládat na bocích. 

Těmto plodům je proto třeba se během diety vyhnout (1).

Slazené konzervované ovoce

Konzervované ovoce je výživné a levné dietní občerstvení, pokud neobsahuje cukr. A to je přesně to, v čem je největší problém. Konzervované ananasy, mango, broskve a podobně často v cukrové šťávě doslova plavou. Díky tomu je údajně zdravá svačina nezdravou kalorickou pastí. Pokud už to tedy musí být konzervované ovoce, pak volte raději varianty s vodou místo ovocné šťávy.

Sušené ovoce

Trocha sušeného ovoce spolu s nějakým zdrojem bílkovin, jako jsou semena nebo ořechy, poskytují tělu důležité živiny – a zároveň vám mohou pomoci zhubnout. Ale pozor – rozinky, sušené švestky a další rychle ovlivní vaši postavu, protože v sušené verzi má ovoce výrazně vyšší obsah cukru a kalorií. Pokud si přesto nemůžete pomoci, stačí hrst sušeného ovoce s ořechy jako občerstvení.

Banány

Ani banány, jakkoli jsou zdravé, nejsou nejlepší volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout. Ovoce obsahuje až 17 gramů cukru a 90 kalorií na 100 gramů, proto odborníci na stravu doporučují omezit se nanejvýš na půl banánu denně.

Hrozny

Malé, ale silné – 100 gramů hroznového vína obsahuje asi 16 gramů cukru. Není divu, že ovocné porosty vinné révy chutnají tak sladce ovocně. To se však také odráží v obsahu kalorií – 67 kalorií na porci není ve srovnání s lesním ovocem nebo jablky nijak zvlášť přátelským občerstvením.

Mango

Také s mangem byste měli raději zacházet opatrně a omezit jeho konzumaci jen na kousek denně, protože obsahuje hodně cukru (22 gramů na 100 gramů ovoce). Dužina tropického ovoce má 60 kalorií na 100 gramů.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551243/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat