Zdravé stravování v rytmu chlorofylové vody

Slyšeli jste o chlorofylové vodě? Možná se k vám doneslo, že tenhle doplněk stravy podporuje hubnutí, předchází rakovině, ovoní vám tělo a může pomoci i při řešení problému s akné. A ona je to pravda!

Trendy zdravého stravování se neustále mění. Objevují se nové a nové věci, které bychom podle odborníků i výživových poradců měli zařadit do jídelníčku – tedy pokud chceme povzbudit imunitu, podpořit celkovou kondici nebo zvýšit své šance na úspěšné hubnutí. Jedním takovým trendem je i chlorofylová voda (1). Co je na ní tak zvláštního a proč se o ní tolik mluví?

Zázrak z lůna přírody?

Chlorofyl je tmavě zelené barvivo obsažené v řasách a rostlinách. Protože dokáže sluneční záření přeměnit na energii, sehrává důležitou roli ve fotosyntéze. Tento pigment má však i jiné přednosti, které přesahují hranice rostlinné říše. Funguje totiž jako velice silný antioxidant, který má takřka zázračné léčebné působení. Zmíněná chlorofylová voda ho zprostředkovává ve formě chlorofylinu, což je rozpustná a lépe vstřebatelná forma se snadnější biologickou dostupností (2). A z toho tělo vytěží! Jaké jsou hlavní výhody tohoto nápoje?

Co kapka, to prospěch!

Chlorofylin se vyznačuje třeba tím, že na sebe navazuje potenciální karcinogeny a zastavuje jejich cirkulaci v celém systému, čímž výrazně omezuje pravděpodobnost některých typů rakoviny, a to včetně rakoviny tlustého střeva, slinivky břišní a jater (3). Tedy alespoň takové závěry přináší americká studie uskutečněné Oregonskou univerzitou. Co dál?

Trochu neobvyklý deodorant

Jiný výzkum, o němž informuje magazín The Journal of Drugs in Dermatology (4), zase poukazuje na skutečnost, že významně urychluje hojení a tlumí záněty, což může být prospěšné například v případě akné. Co ostatní výhody? Některé výzkumy naznačují, že chlorofylin a tím vlastně i uvedená chlorofylová voda podporuje hubnutí, jiné zase potvrzují, že neutralizuje nepříjemné tělesné pachy – po jeho konzumaci tedy budete příjemně vonět! A to se hodí nejen v létě, že?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5314947/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26091384/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666314003493?via%3Dihub, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15043988/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat