Lehká snídaně pro spoustu energie

Snídaně by měla poskytnout dostatek energie na celý den bez namáhání. Sestavili jsme ty nejlepší tipy pro vaši lehkou snídani.

Zatímco spíme, v našem těle probíhají četné metabolické procesy. Imunitní systém se aktivuje, poškozené buňky se opravují a nové staví. Ve všech těchto procesech se spotřebovává nejen energie, ale také mnoho živin. Je proto nutné je hned ráno doplnit – a lehká snídaně je perfektní příležitost (1).

Dávejte pozor na tuk

Křupavá slanina a sázená vejce – to jsou klasické ingredience "anglické snídaně". Co chutná vydatně a lahodně, může v žaludku ztěžknout. Tvrdé vařené vejce je těžší strávit než měkké vařené, smažené vejce nebo míchaná vejce. Pro zajištění lehkého pocitu a spousty energie se doporučuje nesmažit vejce déle, než je nutné, a zacházet s olejem šetrně. Místo slaniny a tučné klobásy můžete také vyzkoušet s vegetariánskou variantou a použít například uzené tofu (1).

Vlákninu dávkujte správně

Existují lidé, kteří mohou jíst všechno, protože nemají problém s trávením. Někomu si naopak stěžuje žaludek a břicho neustále. Pro lidi, kteří mají problémy s těžko stravitelnými potravinami, je příliš mnoho vlákniny a tvrdé struktury jader, ořechů a celých zrn výzvou a může rychle vést k nepohodlí. Vzhledem k tomu, že vláknina ale udržuje trávení v chodu a je důležitá pro zdraví střev, nikdy byste se jí měli vzdát úplně (1).

Cukr s mírou

K snídani koláček od oblíbeného pekaře, buchta s marmeládou nebo klasický čokoládový croissant – sladkosti jsou k snídani velmi časté. Ale zejména ráno byste měli konzumovat cukr pouze s mírou. Jednoduché sacharidy způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. To sice zpočátku dodá energii, ale ta také rychle zmizí. Výsledkem je, že my jsme unavení a tělo žádá další cukr (1). 

Pokud jíte cukr, pak je nejlepší vždy v kombinaci s bílkovinami, například sladké ovoce s jogurtem bohatým na bílkoviny a ořechy. Protein zpomaluje nárůst hladiny cukru v krvi a je také živinou, která nejvíce nasycuje. Potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou sýry, jogurty, tvarohy, ořechy nebo vejce, by proto neměly chybět při žádné snídani (1).

Namixujte si smoothie

Smoothie jsou skutečné vitaminové bomby. Vše, co potřebujete, je mixér, čerstvé ovoce a zelenina. Ovocně-zeleninové smoothie ale na vydatnou snídani nestačí, protože neobsahují dostatek bílkovin. Spíše je to užitečný doplněk plný vitaminů, minerálů a sekundárních rostlinných látek. Chytře zkombinované smoothie vás však může také naplnit a sloužit tak jako kompletní snídaně (1).

Správné načasování

Snídat nebo ne? Vzhledem k tomu, že přerušovaný půst je v současné době stále častější, je potřeba se na to podívat důkladněji. Pro některé může být správný čas na snídani hodinu po vstávání, pro jiné o tři hodiny později. Důležitější než načasování jsou správné ingredience. S přírodními potravinami a kombinací bílkovin, dobrými tuky, jako jsou ořechy, lněný olej nebo avokádo a vláknina z ovesných vloček nebo dýňových semen, nemůžete nic pokazit (2).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898233/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34095015/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat