Zdravé jarní pokrmy

Konečně jsou veselé barvy a teplé sluneční paprsky opět součástí našeho každodenního života. A barvy, svěžest a čerstvost by se také měly objevit na našem zdravém jídelníčku. Pokud potřebujete po zimě trochu poradit, jak si užít jarní svěžest i dobrých pokrmech, máme pro vás několik tipů.

Naše barevné jarní nápady si můžete vychutnat každý den, ale najdete také rafinované pokrmy pro večer s hosty. Načerpejte inspiraci a těšte se na novou jarní sezonu. Křupavá zelenina, čerstvé ryby a lehká drůbež patří na jarní jídelníček jistě bezpochyby, v jarních receptech je můžete navíc okořenit pikantními bylinkami, které nám pomohou zapomenout na ponuré zimní dny (2).

Takhle chutná jaro!

Pokud jste uvědoměle skladovali zeleninu jako je řepa a dýně, těšíte se na jaro jistě dvojnásob! Nejenže je čas zasít nová semínka, ale po zimě se navíc krásně uvolnily skladovací prostory. Jarní zeleninu si můžete vychutnat o trochu dříve díky pěstování ve sklenících nebo prostřednictvím dováženého zboží. Ať už ji jednoduše uvaříte jako přílohu, vychutnáte si ji pečenou, zpracujete v lahodné jarní polévce nebo v barevných jarních salátech – na tom tolik nezáleží, protože jarní zelenina doslova chutná jako první sluneční paprsky (2).

Rychlé jarní recepty

Jakmile jsou chladné zimní dny za námi, nemůžeme se dočkat, až do naší kuchyně dorazí jaro. Ať už losos plněný špenátem, míchané vejce se zeleným chřestem, krémový kokosový kari hrnec s tuřínem nebo paprikový krůtí řízek s cukrovým hráškem. Tyto pokrmy jsou připravíte za pouhých 20 minut, ale vychutnávat si jejich jarní nádech budete mnohem déle (1).

Lehké jarní recepty s masem a rybami

Obzvláště populární na jaře jsou lehké recepty s libovým masem, jako je drůbež a ryby. Ani zde by neměla chybět extra část bylin ve formě petrželky, pažitky nebo kerblíku. Zvláště chutné je například jarní kuřecí fricassee, krůtí plátky s jarní zeleninou nebo jemný losos s restovanou zeleninou (1).

Sladké jarní recepty od dezertu po dort

Dokonce i ve sladkých pokrmech si lze jaro dopřát. Jahodové dezerty na jaře chutnají mnohem svěžeji než v zimě a čerstvé jahody seženete už koncem jara. Než se jich dočkáte spolehněte se na svěží chuť dezertu s rebarborou nebo nebeských jogurtových dezertů. Velmi podobné ingredience hrají hlavní roli i v jarních koláčích. Určitě byste měli vyzkoušet rebarborový dort, jahodový dort nebo osvěžující citronový dort (1).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23775989/, (2) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat