Zázvor výrazně prodlužuje pocit sytosti

Zázvor podporuje hubnutí, zejména když je konzumován v kombinaci s jablečným octem nebo citronem, což údajně ještě zvyšuje jeho zeštíhlující účinky. Pojďme se mu podívat na zoubek.

Zázvor je jedním z nejstarších koření. Podle jistých pramenů pochází z Číny, kde se pěstoval již před několika tisíci lety. Zmínky o něm bychom nalezli ve starých tradičních kuchařkách, lékařských knihách i klášterních spisech. Toto ochucovadlo získalo věhlas i na královských dvorech, kde mělo pověst takřka zázračného prostředku. A ono se na tom vlastně mnoho nezměnilo, neboť i dnes si zázvorem ochucujeme pokrmy a léčíme nejrůznější neduhy (1). Ovšem s jeho pomocí můžeme i rychleji zhubnout!

Našlo se tajemství úspěšné diety?

Studií, které se na účinky zázvoru důkladně zaměřily, proběhlo bezpočet. Všechny se pak shodují v tom, že tlumí záněty, neutralizuje volné radikály, bojuje proti oxidačnímu stresu, stimuluje trávení a potlačuje chuť k jídlu. Také z nich vyplynulo, že prodlužuje pocity sytosti, a to díky obsahu jedinečných sloučenin, zejména tedy gingerolů. V kombinaci se zdravou stravou a pravidelnou fyzickou aktivitou může podle odborníků tato přísada skutečně podpořit úbytek kil. Ale pozor, prý nejlépe funguje tehdy, když se konzumuje ve spojení s dalšími potravinovými pomocníky, neboť pak efektivněji stimuluje hned několik biologických procesů (2). Ptáte se kterými?

S citronem hubnutí šlape!

Když si budete dělat zázvorový čaj, nezapomeňte do něj přidat citronovou šťávu. Výživoví poradci se domnívají, že pak budete o něco žíznivější, proto vypijete více tekutin. Čím větší dávky vody, tím i delší sytost a hlavně menší porce na talíři. A to má vážně logiku (3).

Přátelská spolupráce s jablečným octem

I s jablečným octem si zázvor podle všeho rozumí. Smícháním jednoho s druhým se znásobí antioxidační a antiglykemické vlastnosti obou těchto spojenců. To zharmonizuje trávení a nakopne detoxikaci, která z organismu vyloučí odpadní a škodlivé látky (4). I to se při dietě samozřejmě náramně hodí!

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Zázvor_lékařský, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8869411/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8539352/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat