Rychlá příprava jednoduchých zdravých pokrmů

04.07.2022 | Výživa

Zdravá pravidelná strava je základ dobrého zdraví, jenže jak to v dnešní době zvládat? Málokdo z nás má čas a chuť si denně připravovat tři kvalitní, plnohodnotná a vyvážená jídla. Spousta z nás v půlce dne zjistí, že jsme ještě pořádně nejedli a potřebujeme rychle uvařit něco vydatného a nenáročného. Tady jsou tipy na tři potraviny, které vám doma rozhodně nesmějí chybět.

Zásadní faktor je ten, že jídlo musí být vyvážené. Ať už se stravujete klasicky nebo vegetariánsky či vegansky víte, že připravit si rychlé a vydatné jídlo bývá v hektickém dni náročné. Jelikož rozhodně upřednostňujeme stravování doma, jak z finančních tak z kvalitativních důvodů, je dobré mít po ruce pár rychlých jednoduchých tipů na zdravé jídlo. Velmi doporučujeme následující potraviny, díky nimž se dokážete rychle stravovat i za předpokladu, že máte velmi málo času a zabíjet další hodinu v kuchyni se vám opravdu nechce.

Kuskus a mražená zelenina

Kuskus je snad nejrychlejší kvalitní teplé jídlo, jaké si můžete připravit. Není třeba ho vařit ani předpřipravovat. Stačí nasypat do misky, posolit a zalít vroucí vodou. Za minutku máte výborné, zdravé a syté jídlo. K tomuto doporučujeme mít zásobu mražené zeleniny, jako například hrášek, kukuřici, zelené fazolky a mix paprik. Pokud jsou k ruce, přidáme ještě čerstvá rajčata a vařené vajíčko. Pokud opravdu spěcháte, mražený hrášek a kukuřici můžete jen nasypat do většího hrnku a zalít vroucí vodou. Máte je připravené na konzumaci během pár sekund. Pokud máte minutku navíc, na pánvi rozpustíme máslo a můžeme spolu s tím rozehřát i papriky a lusky. Jídlo máte hotové téměř do 15 minut, pokud počítáme i vaření a přípravu vajíčka.

Hrách žlutý půlený

Naprosto úžasná věc. Tento typ hrachu totiž nemusíme předmáčet jako ostatní luštěniny. Je tedy ideálním tipem na rychlou kaši nebo polévku. Na másle osmahneme cibulku, zalijeme vroucí vodou a přidáme propláchnutý hrách. Jakmile změkne, rozmixujeme buď zcela, nebo částečně a podáváme. Žádná věda a máte to hotové za chvilku s tím, že v době, kdy se hrách vaří, nepotřebuje míchat, takže se můžete věnovat jiným věcem a pak ho jen rozmixovat.

Zásoby mraženého zeleninového vývaru

Věc, bez které se snad ani nedá fungovat. Stává se vám také často, že se necítíte dobře, ať už z únavy nebo z toho, že jste se delší čas neměli možnost se kvalitně najíst a citlivý žaludek tím trpí? Zeleninový vývar je taková magická věc, která nikdy nezklame. Pokud se vám stane, že se vzbudíte s chřipkou, chytnete zimnici nebo jakékoli nachlazení, opravdu nejste v kondici jít vařit něco vydatného. Porce mraženého vývaru vám v tomto případě zachrání den. Stačí rozmrazit v hrnci nebo mikrovlnné troubě a uvařit polévkové nudle. Pokud léčíme nemoc, je ideální do vývaru přidat čerstvý nastrouhaný česnek nebo zázvor.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat