Stravování podle krevní skupiny

29.05.2022 | Výživa

Naše krevní skupina nám může pomoci zjistit, jaké stravovací návyky jsou pro nás vhodné a kterým bychom se měli vyhnout. Stravování je velmi individuální záležitost, a je dobré vědět, jak naše tělo reaguje a získat tím celistvější přístup ke svému zdraví.

Myšlenka rozdělení stravy dle krevní skupiny byla vytvořena k pochopení návaznosti vstřebávání potravy a typu naší krve. Pokud budeme respektovat potřeby našeho těla a jeho způsob správného fungování, docílíme přirozeného fungování našeho organismu, tj. ztráta nadbytečné váhy, získání více energie a celkové pevné zdraví.

Na základě pozorování a zkoumání byla vytvořená základní odlišnost mezi čtyřmi skupinami – 0, A, B, a AB. Berte prosím v potaz, že to je pouze orientační náčrtek, který nemusí a ani nemůže, sedět stoprocentně úplně všem. Je to jen základní návod, který může pomoci jako vodítko k nalezení správné rovnováhy ve stravování (1).

Typ 0

Tento typ je ten nejstarší krevní typ. 0 dobře funguje na stravě s vysokým obsahem bílkovin, která je bohatá na libové živočišné bílkoviny a obsahuje málo obilovin a fazolí. Lidé s typem krve 0 by se měli držet dál od pšenice, mléka a kofeinu. Jelikož tento typ krve pochází z lovců, tito lidé mohou mít tendenci k problémům s hněvem a agresivitou, a také mají tendenci přijímat destruktivní návyky při nudění, jako je pití alkoholu, hazardních her, užívání drog nebo jiných aktivit vyvolávajících adrenalin. Pro tento typ je velmi výhodné věnovat se náročnému cvičení, které zaměstná jejich kardiovaskulární systém několikrát týdně.  Typ 0 se spoléhá na tělesné cvičení, aby udržel emoční rovnováhu (2).

Typ A

Tato krevní skupina se objevila v reakci na klesající potřebu lovit. Naši předkové se stali závislí na sacharidech a jejich trávení se muselo přizpůsobit mnohem větší spotřebě sacharidů. Doporučuje se, aby typ A konzumoval bezmasou stravu na bázi ovoce a zeleniny, fazoli, luštěnin a celozrnných potravin. Tyto potraviny by měly být co nejvíce organické a čerstvé, protože lidé s krví typu A mají citlivý imunitní systém. Měli by se vyvarovat kukuřice a zapojit se do jemnějších forem cvičení, jako je tchaj-ťi a jóga (2).

Typ B

Aby byli lidé s krevní skupinou typu B zdraví, je důležité chápat, že vše je o rovnováze! Zatímco typ A a 0 jsou na opačných koncích spektra, B spadá někde doprostřed. Doporučují se všechny živočišné bílkoviny s výjimkou kuřat, a podporuje konzumaci zeleniny, ovoce, vajec, zrn, luštěnin a mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku. Béčka by se měla vyvarovat kukuřice, pšenice, pohanky, čočky, rajčat, arašídů a sezamových semen. Tyto typy potřebují vyváženou stravu, jinak mohou být náchylní ke stresu a nemoci. Když jsou B v rovnováze, mají tendenci být fyzicky a mentálně silnější a odolnější než ostatní krevní skupiny. Pro "béčka" jsou vhodná fyzická cvičení, která donutí pracovat jejich mysl i tělo, takže je třeba vyvažovat meditativní aktivity s intenzivnějším fyzickým cvičením. Jelikož je pro tyto skupiny vhodné cvičit ne příliš aerobně a ve skupince lidí, je pro ně vynikající forma cvičení tenis, bojová umění, jízda na kole, turistika a golf (2).

Typ AB

Tomuto typu se také říká chameleon. Je to ten nejvzácnější a nejnovější z krevních typů. Na rozdíl od ostatních typů krve nevycházel z environmentálních faktorů, nýbrž z jejich vzájemného propojení. Potraviny, na něž bychom se měli soustředit, zahrnují mořské plody, jehněčí, mléčné výrobky, tofu, zeleninu a zrna. Obejít bychom se měli bez pohanky, uzeného nebo vytvrzeného masa, kofeinu a alkoholu. Říká se, že lidé s typem AB krve mají tendenci mít nízkou kyselost žaludečních šťáv, takže i na toto se může dávat větší pozor (2).

Je tahle dieta pro vás vhodná?

Jak jsem psala hned v úvodu, nedá se samozřejmě říct, že něco je pro vás zcela a jistě vhodné a něco rozhodně nejen proto, že máte danou krevní skupinu. Jako u všeho nového bych tady doporučila starý dobrý základ, jak si poradit s jídelníčkem, zkoušejte a zkoušejte to pomalu. Pokud se alespoň trochu zajímáte o své tělo, máte již alespoň základní znalost toho, co vám sedí a nesedí. Samozřejmě, že pokud milujete maso a zjistíte, že máte áčko, asi nebudete zrovna nadšení a prohlásíte to za blbost. Vím ale jistě, že určitým lidem s touto krevní skupinou to sedí do písmene. Pokud byste se opravdu ocitli v takové situaci a byli ochotní zkoušet nové věci, máte alespoň tip, co by vám mohlo vyřešit určité zdravotní problémy, a dokud to nezkusíte, nemůžete vědět. A jiným lidem, kteří maso třeba nejedí vůbec, může v malém a kvalitním množství prospět. Takže záleží jen na tom, jak jste danému tématu otevření. Nicméně je to opět pouze tip, kterého se můžete chytit a třeba uvidíte, že vám to prospívá. Tato strava samozřejmě vůbec nebere v potaz vaše osobní zdravotní potíže, potřeby aj., takže nedá se toho striktně držet, ale může to sloužit jako návod k vyzkoušení (2). 

Funguje to?

Za mě bude stoprocentně fungovat tohle: Jezte zdravě, vynechte alkohol, cigarety, polotovary, cukrovinky, nezdravé tuky a bílé pečivo a budete se stoprocentně cítit lépe, ať je vaše krevní skupina jakákoli (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23697707/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780104/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat