Dietně neznamená správně

11.11.2021 | Výživa

Diety vidíme všude kolem nás, časopisy, webové stránky, televize, a dokonce i naše kamarádka nám doporučuje ověřenou dietu. Říkáme si, zda se trápit dietou, je vážně ta jediná cesta k dokonalému tělu?

Ne, není! Nemusíme držet diety, abychom byly krásné, stačí pouze jíst správné potraviny.

Proč diety nefungují

Je to úplně prosté a jednoduché. Naše tělo potřebuje ke svému správnému fungování nějaké živiny, nějaké vitaminy, a dokonce i nějaké ty kilojouly. Pokud držíme dietu, tak mu odebíráme téměř vše. Nejíme sacharidy, nejíme tuky, někdy ani nejíme. A co na to chudák tělo? Je zmatené a zjišťuje, co se s námi děje, proč nejíme a proč nedodáváme živiny. Naše tělo bohužel neví, že chceme mít 55 kilogramů, že chceme vypadat dobře v plavkách a že chceme nosit velikosti S a XS. Bohužel lidská těla jsou naprogramovaná pro přežití, ne pro parádu. A my, když dietujeme pro krásu, tak si tělo myslí, že jsme v nějaké krizi, v nějaké těžké situaci, někde na pustém ostrově, kde nemáme jídlo. A tak začneme ještě více ukládat. I když jíme velmi málo a zpočátku kila shazujeme, tak si akorát škodíme, protože naše tělo spotřebovává pouze úplné minimum živin, které potřebuje k životu a zbytek ukládá. Ano, my sice něco zhubneme, ale nechceme přece dietovat do konce života, a tak po čase začneme jíst běžné porce. A co na to tělo? Stále pracuje v krizovém módu, a jakmile mu dodáme o trochu více jídla, tak opět spotřebuje své minimum, které potřebuje, a zbytek si uloží na později, kdyby zase byla krize. Takže? Přibíráme na váze.

Jak je to tedy správně?

Správné není držet dietu, správné je mít zdravý životní styl, a pokud už potřebujeme odebrat nějaké kilo navíc, musíme přidat pohyb. No jo, zdravý životní styl, to slyšíme odevšad, ale co to znamená? Dodržovat správný životní styl není žádná věda, stačí se držet pár ověřených pravidel. Samozřejmě, že každé tělo je jiné, každému sedí trochu jiný životní styl, ale podstata je vždy stejná.

Základní pravidla zdravého životního stylu

Jíst pravidelně

Vypít minimálně 2 litry vody, v létě i více

Mít dostatek pohybu

Vyhýbat se sladkostem, přesmaženým dobrotám a slaným pochutinám

Vařit si vlastní jídlo z kvalitních surovin

Dodržovat spánkový režim

Nestresovat se, být pozitivně naladěný

Pokud budeme dodržovat tato pravidla, tak naše hmotnost půjde dolů, ale pokud chceme tělu ještě více pomoci s hubnutím, tak musíme přemýšlet kdy a jaké živiny jíme. Musíme mít jasno, které potraviny jsou spíše sacharidové, které bílkovinné a které tukové. Ty sacharidové (celozrnné pečivo, brambory, rýže, těstoviny, ovoce, atd.) jíme hlavně dopoledne, kdy naše tělo spaluje o trochu více, jelikož v dopoledních hodinách je většina z nás více aktivní, díky práci, škole nebo dětem. V odpoledních a večerních hodinách máme už většinu dne za sebou a naše tělo pomalu přechází do klidového režimu. Nejsme tak aktivní a tělu se už taky nechce tak efektivně rozkládat potrava, a proto je vhodné k večeru jíst spíše bílkovinné potraviny (maso, mléčné výrobky, vejce, atd.).

 Vykašlete se na diety, jsou akorát k našemu mučení. Je mnohem snazší a efektivnější, když jíme pravidelně vyváženou a zdravou stravu. Ano, můžeme si občas pomoci snížením obsahu sacharidů v jídelníčku, ale neměla by to být trvalá změna. Náš jídelníček by měl být stále v základech stejný, aby nedocházelo k jojo efektu. A když chceme hubnutí ještě více urychlit, tak se začněme prostě více hýbat.

Zdroj: Johanka Mo, diet.com, https://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a51826/diet-mistakes/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat