Blahodárné účinky banánu na naše zdraví

05.06.2022 | Výživa

Banány patří mezi jedny z nejoblíbenějších druhy ovoce na světě. Pravidelná konzumace banánů pomůže našemu srdci a trávícímu systému. Banány nám dodají také spoustu energie a vitaminů, takže se hodí jako zdravá svačinka po náročné fyzické aktivitě.

Je dobré jíst je po sportovní aktivitě nebo ráno k snídani. A nemluvě o tom množství receptů, kde banány prostě nesmějí chybět.

Co obsahuje banán?

Banány dodají našemu tělu velké množství draslíku, vitaminu C a hlavně dostatek energie. Přibližně 100 g banánu obsahuje 81 kcal, 1,5 g vlákniny a 18 g cukru, množství cukru určuje hlavně velikost a jeho zralost. Nechybí ani vitaminy B6 a A a mangan (1).

Banány jako antioxidanty

Antioxidanty jsou pro zdraví člověka důležité, jelikož bojují s volnými radikály v našem těle, které způsobují stres a urychlují stárnutí buněk. Banány jsou naštěstí plné antioxidantů a jeden z nich je například dopamin, který má silné antioxidační účinky. Další silný antioxidant v banánu je gallocatechin (1).

Barva banánu

Dle několika studií jsou zelené banány výborným zdrojem vlákniny a škrobu. Čím zelenější je banán, tím má více škrobu. Poté, co banán dozrává a mění barvu na žlutou, se uvnitř mění škrob na cukr. Zelené banány obsahují také pektin, což je vláknina, která má také pozitivní vlastnosti na náš organizmus. Zelené banány mají také lepší glykemický index a to 30, oproti úplně zralým banánům, které mají kolem 50–60. Pokud chcete hubnout, tak jsou zelené banány z hlediska cukru lepší variantou. Postupně, jak banán dozrává, se škrob přeměňuje na cukr. Proto můžeme ihned po sladké chuti poznat rozdíl mezi zeleným a žlutým banánem (1).

Ovoce pro dobrou náladu

Banán obsahuje tryptofan, pomocí kterého se vytváří v našem těle serotonin, hormon přinášející nám dobrou náladu. V banánu můžeme dále nalézt také vitamin B6, který pomáhá proti úzkosti a špatné náladě (2).

Dávka pro naše zdraví

Banány jsou díky vysokému obsahu draslíku výborné pro zdraví našeho srdce. Draslík pomáhá bránit náš kardiovaskulární systém proti vysokému tlaku, a navíc pomáhá okysličovat mozek. Banány obsahují takzvaný pektin, což je vláknina, která napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a snižuje chuť k jídlu. A také vitamín A, ten je potřeba pro zdraví našich očí. Pokud tedy hledáte něco zdravého k zakousnutí s tímto vitaminem, tak to nemusí být jenom mrkev, ale klidně i obyčejný banán. Výhodou banánu je, že obsahuje kolem 100 kalorií a dokáže navodit pocit sytosti na delší dobu. Jsou tedy vhodné jak svačina po cvičení nebo jako součást snídaně (1).

Proč nejíst banány

Banány jsou často diskutovány u řady dietologů, zda je zařadit do jídelníčku pro snížení váhy, či nikoliv. Bezesporu banány obsahují cukr, který je dobrý jen při fyzické aktivitě a při pravidelném sportu. Pokud máte cukrovku, tak se banánům spíše vyhněte, ale jeden či dva banány denně jsou spíše zdravé (3).

Kdy jíst banány

Díky vysokému obsahu cukru jsou banány vhodné jako svačina po sportu nebo ihned ráno jako zdroj rychlé energie. Naopak se nedoporučuje jíst banány před spaním nebo si je dát na večeři, jelikož obsahují větší množství cukru. Pokud chcete zhubnout, tak se určitě vyvarujte banánovým dietám a podobným nesmyslům, jelikož do sebe dostanete pouze více cukru, než budete schopni spálit a budete spíše přibírat na váze (3).

Banán po tréninku

Banány po cvičení jsou výbornou volbou, jelikož našemu tělu doplní zpět energii a dodají elektrolyty. Draslík a hořčík v banánech dále uleví naší svalové soustavě a srdci. Pokud k banánu po cvičení přidáte protein, tak máte velmi kvalitní svačinu, která vám pomůže dodat energii a bílkoviny. Není tedy vůbec potřeba kupovat předražené iontové drinky po tréninku, protože banán se jim velice dobře vyrovná (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627159/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6158605/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084020/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3355124/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat