Nevhodný nápoj po cvičení

26.05.2022 | Výživa

Po cvičení se žízeň dostaví dřív nebo později. Jak ji zkrotit? Nenechte se zválcovat trendem a nedávejte přednost populárnímu mixovanému nápoji, který vás akorát rozhodí!

Výhody pravidelného cvičení jsou více než zřejmé. Kdo se hýbe, snižuje svoji tělesnou váhu a hladinu cholesterolu v krvi, eliminuje riziko srdečního záchvatu, posiluje kosti, svaly a klouby, takže předchází osteoporóze, zároveň nejde naproti riziku diabetu 2. typu.  Benefity to jsou krásné a už jen pocit po cvičení, kdy tělem prostupují endorfiny, hormony štěstí, je k nezaplacení (1). Tělo na fyzickou aktivitu reaguje skvěle, nicméně je škoda, že ho po skončení cvičení trápíte nevhodným nápojem. Který to je?

Více škody než užitku

Doběhnete, nebo naposledy zdvihnete činku. Hotovo. Máte velkou žízeň, proto natáhnete ruku k lahvi, v níž už na vás čeká předem připravený nápoj. Nazývá se smoothie. Nic proti němu, ale jeho účinky po cvičení jsou kontraproduktivní. Je důležité si uvědomit, že především záleží na druhu smoothie, obecně ale platí, že právě tenhle svěží nápoj tělu neposkytne to, co zrovna potřebuje. Smoothies mají vysoký obsah vitaminů a minerálů, ale to je asi tak vše. Neobsahují žádné bílkoviny ani komplexní sacharidy. Svačiny po tréninku by měly kromě sacharidů obsahovat i řadu makroživin, včetně bílkovin, vlákniny a zdravých tuků (2).

Negativní signál? Únava!

Smoothie toto nemohou nabídnout. Mají velké množství sacharidů a cukru s minimem dalších makroživin. Konzumace jakéhokoli druhu slazeného nápoje v čase tělesné regenerace může rozladit vaši energetickou hladinu tak, že se začnete cítit unaveně. Když už tedy smoothie, tak jedině to bohaté na bílkoviny a s nízkým obsahem kalorií (přidávejte do něj třeba tvaroh nebo čokoládové mléko). V opačném případě se může stát, že vaše snaha o úbytek tělesného tuku přijde vniveč (3).

Ledovou kávu nechte na jindy

Vhodný není ani alkohol a kofeinové nápoje. Obojí přispívá k dehydrataci, zatímco vy potřebujete organismus spíš zavodnit. Samozřejmostí je vynechání jídel, která jsou náročná na trávení. Organismus se potřebuje vzpamatovat, nikoli soustředit na komplikované rozkládání potravin.  Banán, arašídové máslo, avokádo, vejce, kuře, ryby či sladké brambory jsou to pravé (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1402378/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066341/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10336168/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315457/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat