Vše podstatné o proteinu

09.08.2021 | Výživa

Protein, proteinový nápoj nebo proteiňák je bílkovinový doplněk stravy dříve využívaný výhradně v posilovně. Užívá se pro doplnění bílkovin ve stravě. Bílkovina je stavební látka všech buněk v organismu a zároveň i stavební látka pro naši svalovou hmotu. V dnešní době každý nadšenec zdravého životního stylu s chutí přidá protein do různých pokrmů a nápojů.

V dnešním článku to ale rozebereme více dopodrobna. Někomu se to může zdát až moc odborné, ale není fajn vědět, co se pod tím pojmem protein vlastně skrývá?

Živočišný zdroj proteinu

Živočišné proteiny jsou syrovátkové (Whey), vaječné (Egg) a hovězí (Beef). Syrovátkové dále dělíme podle způsobu zpracování, výroby a množství bílkoviny (procento bílkovin na 100 g), běžně označení může vypadat jako: Whey protein 80 %. To znamená, že tento protein je ze syrovátky a má na 100 g kolem 80 g bílkovin a zbytek jsou sacharidy a tuky.

Formy živočišného proteinu

Koncentrát – obsahuje 60 % – 80 % bílkovin a patří k chuťově i cenově nejoblíbenějším. Chuť podobná mléku. Můžeme ho nazvat univerzálním řešením.

Izolát – obsahuje nad 80 % bílkovin. Díky vyššímu procentu se hodí spíše do diety a pro lidi, kteří mají problém s laktózou. Chuťově není tak mléčný jako koncentrát a cenově o něco dražší.

Hydrolyzát – obsahuje kolem 80 % bílkovin, chuťově lehce nahořklý. Užívá se výhradně po cvičení díky rychlosti trávení.

Kaseinát – obsahuje kolem 80 % bílkovin, mléčné chuti a hutného složení. Díky pomalému trávení se užívá často na noc, proto se mu také říká noční protein.

Rostlinný zdroj proteinu

Kategorie zajímavá pro vegany, vegetariány a lidi s alergii na laktózu. Chuť tohoto proteinu záleží především na jeho zdroji. Z důvodu horšího obsahu aminokyselin oproti živočišným se doporučují kombinace více druhů. Nabídka je v současné době ale poměrně pestrá.

Hrachový – obsahuje kolem 80 % bílkovin

Rýžový – obsahuje kolem 80 % bílkovin

Sójový – obsahuje kolem 90 % bílkovin

Konopný – obsahuje 60 % – 80 % bílkovin

Užívání proteinu

Proteiny dělíme na pomalu, nebo rychle stravitelné. Od rychlých budeme chtít, aby je naše tělo co nejdříve zpracovalo a využilo pro budování svalové hmoty. Od pomalých naopak, aby je naše tělo trávilo co nejdéle, naše tělo dostávalo průběžně výživu a my se cítili zasyceni.

Nejrychlejší vstřebatelnost

Hydrolyzát – díky způsobu výroby hydrolýze dojde k předtrávení. Nejčastěji nese označení DH32, kdy číslo 32 značí stupeň hydrolýzy. Čím vyšší číslo, tím rychlejší trávení

Izolát – označován jako ISO90, díky nízkému množství cukru a tuku vhodný také po cvičení

Sójový izolát – rostlinná varianta s nejrychlejším trávením

Hovězí – V ČR velmi těžce k sehnání. Pozor, velmi často je zaměňován s kolagenem na klouby

Středně rychlá vstřebatelnost

Koncentrát, rýžový, hrachový a konopný. Patří do střední třídy, jsou vhodné jak po cvičení, tak jako doplněk k jídlu, kdykoli během dne, například ráno do ovesné kaše je ideální

Pomalá vstřebatelnost

Kaseinát a vaječný protein se tráví ze všech nejpomaleji. Užívají se během dne jako svačina, nebo před spaním pro doplnění bílkovin a výživu během spánku.

Jak vybrat vhodný protein

Stačí, když půjdeme postupně a budeme si odpovídat na otázky. Jsem vegan, vegetarián, nebo alergický na laktózu? Pak už jsou odpovědi zcela jasné. Ano, volím protein z rostlinných druhů. Ne, volím živočišný zdroj. Chci ho užívat po tréninku, nebo během dne? Když po tréninku tak se dívám v rychlosti trávení na první dvě skupiny. Když během dne tak se dívám na poslední dvě skupiny.

Nyní víte jak vybrat správný protein a kdy ho užívat. Čeká vás ta příjemnější část a to výběr příchuti, značky a balení.

Zdroj: Johanka Mo, muscleandfitness.com






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat