Do vyváženého jídelníčku ultra zpracované potraviny nepatří

Letní horké dny vyloženě nabádají ke zdravému životnímu stylu a ke změně zaběhlým návykům v naší stravě! Láká tě změnit svůj jídelníček, ale nevíš jak na to?

Přečti si tento článek a hned můžeš se změnou začít!

Jezte co nejméně zpracované potraviny

Naše populace neustále roste, a s tím se zvyšuje i spotřeba potravin a tedy masovější a levnější produkce. To se často neobejde bez toho, aby z původních přírodních surovin potravinářský průmysl produkoval zpracované potraviny, které při výrobě prošly celou řadou technologických procesů, což z nich dělá potraviny, které se svými vlastnostmi zcela liší od původních surovin a de facto s jídlem podle mě už nemají nic společného. Snažte se proto těmto potravinám vyhýbat obloukem.

Přidejte do jídelníčku více zeleniny a ovoce

Zelenina a ovoce jsou důležitou součástí našeho jídelníčku a neměli bychom je z jídelníčku vyřazovat, pokud netrpíme alergií na některý druh.

Nauč se jíst pravidelně

Nauč se jíst nejlépe každý den ve stejný čas, naše tělo je totiž velice chytré, a pokud dodržujeme pravidelnost, tělo se začne před jídlem připravovat na trávení. Také si tím pohlídáme denní kalorický příjem a vyhneme se tak večerním náletům na lednici po celém dni hladovění.

Omez přidaný cukr

Cukr zvyšuje kalorickou hodnotu jídla a moc nás nezasytí, naopak si na něj při nadměrné konzumaci můžeme vypěstovat závislost a budeme si těžko odvykat.

Dostatečný pitný režim

Za den bychom měli vypít cca 30–45 ml na 1 kg, což je v průměru asi 2,5 l tekutin denně, tekutiny se v průběhu dne přirozeně ztrácejí a je potřeba je doplňovat. Jako zdroj tekutin preferuj čistou kohoutkovou vodu, za mě ideálně přefiltrovanou a obohacenou o minerály.

Nezapomeň na vitaminy, minerály a vlákninu

Vláknina podporuje trávní a navozuje větší pocit sytosti. Vitaminy a minerály jsou nepostradatelné mikroživiny, které nám ve stravě nesmí chybět. Jsou účastníky mnoha procesů v našem těle a pomáhají se správným fungováním našeho organismu.

Zdroj: Názor autora, eatthis.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat