Stravovací chyby před tréninkem

23.06.2022 | Výživa

Konečně máte čas obout si tenisky a překonat svůj starý běžecký rekord. Počasí je tak akorát, vyrážíte a hodláte si svoji sportovní chvilku maximálně užít. Již při prvních krocích však cítíte, že s vaším žaludkem není něco v pořádku. Neděláte před tréninkem jednu zásadní stravovací chybu?

Nic se nezměnilo. Pokud se před workoutem nenajíte, moc vám to na psychické pohodě nepřidá. Kručení v břiše a špatný výkon vinou nedostatku paliva (energie) jednoznačně patří k důsledkům vynechání svačiny. Milovníci fitness vědí, že ještě než se vydají do posilovny nebo tělocvičny, musí se hlavně najíst. Důležitý je však správný druh jídla. Sáhnete-li vedle, můžete se potýkat s nevolnostmi a trávicími problémy. Jakými pravidly je nutné se řídit?

Ani málo, ani moc

V první řadě dbejte na velikost porcí. Před fyzickou aktivitou se nepřecpávejte, stačí lehká, menší svačina orientačně velká jako dvě dlaně spojené k sobě. Tu sezobněte v ideálním čase, který je odborníky stanoven na zhruba půl hodiny až 40 minut před zahájením cvičení. Chodíte-li kupříkladu běhat po vydatném obědě, dopřejte organismu čas na zpracování potravy. Obecně se udává, že žaludek jídlo natráví za hodinu a půl až dvě hodiny. Po této době již nehrozí bolesti žaludku, křeče, průjmy nebo zácpa vinou špatně natráveného jídla. Tedy v tom nejlepším případě.

Do fastfoodu až jindy

Mezi nejhorší prohřešky, kterých se můžete dopustit, je konzumace mastných, tučných a smažených pokrmů, a to včetně smetanových a máslových omáček. Trpíte-li na nevolnosti, radši se v den, kdy hodláte cvičit, vzdejte i dobrot s vyšším podílem vlákniny, jež podporuje peristaltiku střev. K těm patří luštěniny či výrobky z celozrnných obilnin, ale také maliny nebo zelený hrášek.

Tak co vlastně jíst?

Před cvičením je nejlepší zvolit si jídla, která poskytují dobrý zdroj sacharidů a mají nízký obsah vlákniny a tuků. Za vhodné se považují cereální tyčinky, sušené ovoce, banán, jogurt, osvěžující smoothie, ryby, drůbež a zelenina. Hodně lidí zajímá i to, jestli si mohou dát skleničku vína či pivo. Co se týče doby předcházející fyzické aktivitě, myslete na to, že alkohol odvodňuje a přispívá k dehydrataci, která se kromě jiného projevuje bolestí hlavy, ospalostí a pocitem žízně. Ani tyhle nepříjemné zdravotní stavy se s dobrým fyzickým výkonem neslučují.

Zdroje: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat