Raw květákový kuskus rozhodně stojí za vyzkoušení

04.07.2023 | Výživa

Chystáte víkendové grilování pro rodinu nebo přátele, a hledáte inspiraci, čím je překvapit?

Náš dnešní tip na RAW kuskus je osvěžující, plný vitaminů a minerálů a skvěle chutná jak v kombinaci s grilovaným masem, tak i samotný. Díky tomu, že se jedná o RAW a vegan recept, potěšíte jím každého strávníka, ať už dodržuje jakýkoli stravovací režim. 

Hlavní surovinou je syrový květák, při jehož koupi si opravdu dejte záležet a pořiďte jej v co nejlepší, ideálně bio kvalitě, aby měl co největší obsah živin (a co nejmenší obsah chemikálií). Dbejte na to, aby neměl žádné nahnilé části, nebyl zvadlý, neměl na sobě černé tečky a aby byl hezky křupavý.

Čerstvý, dobře vypěstovaný květák je totiž hotovou vitaminovou bombou. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje obranyschopnost organismu, tudíž je velice vhodnou potravinou v období se zvýšeným výskytem nachlazení, což je nyní v létě, kdy často přecházíme mezi klimatizovanými prostory a rozpálenou ulicí, docela častý jev. Květák se rovněž řadí mezi dietní potraviny, protože ve 100 g obsahuje pouhých 30 kcal a v podstatě žádný tuk. Působí močopudně a účinkuje při ledvinových potížích, dále působí proti cukrovce a může pomoci ulevit také kloubům (snižuje riziko revmatoidní artritidy).

Ačkoli jsme si většinou zvykli na květák tepelně upravený (nejčastěji asi smažený květák s tatarkou, který ovšem výše zmíněné benefity absolutně ztrácí), syrový je květák rovněž velice chutný a zachová si veškeré prospěšné enzymy i léčivé látky a vitaminy, o které nám jde přece ze všeho nejvíce.

Květákový raw kuskus

Suroviny

lžíce petrželové natě (bez stonků)

125 g květáku (pečlivě omytého a natrhaného na růžičky)

50 g červené papriky

hrst mandlí (namočených přes noc ve vodě)

hrst sušených brusinek

lžička citronové šťávy

2 lžičky lněného nebo olivového oleje

špetka soli

Veškeré množství surovin je přibližné, není potřeba dodržovat přesnou gramáž.

Postup

1 Květák natrhaný na růžičky vložte do mixéru, přidejte ostatní ingredience a pomocí pulzního režimu zlehka rozmixujte.

2 Máte-li k dispozici mixér s pěchovadlem, použijte k setření ulpělých zbytků ze stěn, abyste dosáhli co nejlepší a nejjemnější konzistence bez větších kusů zeleniny. Rozmixovaný syrový květák vytvoří drobounké kuličky, které výrazně připomínají kuskus.

3 Kuskus přemístěte do mísy a nechejte ještě hodinu odpočívat v lednici, aby se uležel a jednotlivé chutě lépe rozvinuly. Servírujte vychlazené.

Zdroje: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat