Oslňte v kuchyni přípravou dokonalých domácích těstovin

07.07.2023 | Výživa

Domácí těstoviny rozvěšené na sušicím stojánku v kuchyni, v hrnci probublávající osolená voda a nedočkaví strávníci napjatě sedící u kuchyňského pultu se sklenkou vína, s nadšením sledující divadlo, které se před jejich očima v kuchyni odehrává.

Příprava domácích těstovin je zkrátka hotová show, kterou oslníte každou návštěvu! Spousta lidí se přípravy domácích těstovin obává, protože si dostatečně nevěří, že by celý proces zvládli. Ovšem opak je pravdou. Příprava těstovin je vcelku jednoduchá a s našimi osvědčenými tipy ji zvládnete s přehledem!

Pojďme si nejprve osvojit základní a univerzální pravidlo: 1 vejce = 100 g mouky. S tímto poměrem opravdu nic nezkazíte, a základní ingredience k přípravě těsta pro 3–4 osoby tedy vypadají takto:

Domácí těstoviny

Suroviny

300 g hladké mouky

3 vejce

1 lžíce olivového oleje

Postup

Do mísy rozklepněte 3 vejce, přidejte lžíci olivového oleje a pomocí metličky dobře promíchejte. Poté postupně přisypávejte mouku a promíchávejte vařečkou nebo rukama (případně použijte kuchyňský robot). U celkového množství mouky se řiďte především vlastním odhadem a intuicí! Každé vejce je jinak velké a každá mouka jinak saje, takže zkrátka přidávejte mouku, dokud těsto nebude mít konzistenci plastické hmoty. 

Nechte těsto chvíli odpočívat

Správně připravené těsto se nelepí na okraje mísy, a když do něj „píchnete“ prstem, těsto se vám na něj nepřilepí! Těsto po uhnětení zabalte do fólie a nechte 30 minut uležet v lednici.

Zapojte do práce váleček a špetku trpělivosti

Na pomoučněném povrchu pak z těsta pomocí válečku rozválejte placku, kterou posypejte moukou, přeložte napůl a opět vyválejte placku. Tento proces zopakujte asi třikrát, dokud vám nevznikne opravdu pevná placka, která se netrhá ani nelepí. Tento krok se vyplatí nepodcenit a opravdu jej provést důkladně – kvalita výsledných těstovin pak rozhodně stojí za to!

Krájet nebo zatočit páčkou

Pak již můžete krájet nudličky, případně použít ruční páčkový strojek na těstoviny s krásným italským designem, nebo použít nástavce u kuchyňských robotů, kterých je na trhu nepřeberné množství a práci vám usnadní na maximum.

Vaření

Těstoviny pak můžete ihned uvařit (tedy po nakrájení hodit do vroucí předem osolené vody, a jakmile začnou nudle plavat na povrchu, sesbírejte je naběračkou s dírkami), nebo nechat usušit na utěrce či stojanu na těstoviny.

Pozor, pokud těstoviny plánujete sušit, do těsta NEPŘIDÁVEJTE SŮL, jinak vám těstoviny při sušení zvlhnou!

Užitečné tipy

Nejlepší těstoviny budete mít při použití mouky semoli!

Pro přípravu těstovin můžete ale vyzkoušet i jiné typy mouky než semoli, záleží čistě na chuti a preferencích každého z vás. Můžete si připravit těstoviny ze špaldové mouky, celozrnné či bezlepkové (rýžové, cizrnové, hrachové). Možná je například také kombinace klasické bílé mouky 00 se semolinou.

Těstoviny si můžete podle potřeby ochutit např. bylinkami nebo drceným pepřem (budou tečkované), rajčatovým protlakem, špenátem nebo kurkumou (červené, zelené nebo žluté).

Skladování

Sušené těstoviny uchovávejte ve skleněných dózách v temnu a suchu, přikryté čistým prodyšným plátnem, případně v papírovém sáčku (při následném vaření je samozřejmě nutné vařit je o něco déle než výše uvedené čerstvé těstoviny).

Sušené těstoviny pak můžete například vložit do dárkového sáčku, ovázat stuhou a věnovat přátelům.

Nezapomeňte sáček na několika místech propíchnout špendlíkem, aby měly těstoviny přísun vzduchu.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat