Snídaně je základním palivem pro vydařený den

06.07.2021 | Výživa

Někteří z nás si ji doslova dopřávají, jiní ji zase opomíjejí. Pro kdekoho je nezbytnou nutností, bez které by se nedožili oběda. Ano, jde o snídani, základ každého dne, jak se říká.

Ať už je váš vztah k ranním pokrmům jakýkoli, jejich kouzelnou schopnost ovlivnit naše celodenní fungování není radno brát na lehkou váhu.

Snídaně jako palivo

Snídaně je palivo, které ráno natankujete do prázdné břišní nádrže a doufáte, že s jeho pomocí dojedete co nejdál. Nebo alespoň k dalšímu záchytnému bodu zvanému svačina nebo oběd. Aby vám po pár chvilkách nedošla energie, „tankujte“ co nejkvalitnější pohon, a to potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu. Snídaně nabitá proteiny vás totiž na dlouhou dobu zasytí, a současně odežene možné chutě na všelijaké nezdravé dobroty.

A jak by měla správná snídaně vypadat?

Pokud chcete snídat co nejefektivněji, měli byste dbát na vyváženost. Volte potraviny bohaté na bílkoviny a následně přidejte zdravé sacharidy, vlákninu a tuky. Ideální jsou například vejce na jakýkoli způsob. Můžete je doplnit celozrnným pečivem, zeleninou nebo kvalitní šunkou a máte snídani, která splňuje základy vyvážené stravy. Pokud jste fanoušky slaných pokrmů, můžete si také připravit tvarohové pomazánky, avokádo či luštěniny nebo sýr. Ale i sladkou snídaní nic nezkazíte. Taková bohatá ovesná kaše, proteinový mugcake nebo banánové lívance, to je taky skvělé palivo pro naše tělo a mlsné jazýčky.

A na závěr rada, kterou byste měli mít na paměti nejen ráno, ale po celý den, nezapomínejte pít! Součástí zdravé snídaně by proto vždy měla být sklenice vody a lahodný čaj. Kávu si vychutnejte o něco později, až se vaše tělo pořádně nastartuje.

Zdroj: Johanka Mo, healthlie.com, tasty.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat