Káva před cvičením má svá pro a proti

01.07.2021 | Výživa

Voňavý černý nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku, který si tak rádi dáváme, ať už po obědě pro lepší trávení, na chuť, pro nastartování nebo třeba jen tak v kavárně s přáteli či pro dávku kofeinu.

Někdo říká „Dej si kafčo, nakopne tě to.“ a jiný zase „Nepij hodně kávy, není to zdravé.“ Ale proč vlastně? Názorů, výzkumů a testů na toto téma je opravdu nespočetně, tak si pojďme shrnout, jak to s tou kávou a cvičením vlastně je.

Šálek kávy před tréninkem

Asi největší výhodou pití kávy před cvičením je nastartování metabolismu. Kromě zlepšení fyzického výkonu černá káva zlepšuje i soustředění a zrychluje naše reakce, takže během tréninku vydržíte být déle produktivní. Po kávě stoupá krevní tlak a zrychluje se pulz, a to zase urychluje spalování tuků. A podporuje dobrou náladu. Ideální je nakopnout se kávou 30–60 minut před cvičením.

I káva má svá pro a proti

Ale i káva má, ostatně jako vše, svá pro a proti. Nedoporučuje se konzumovat nalačno, protože by místo přílivu energie mohla přijít nevolnost. Kafe po cvičení není vhodné pro regeneraci svalů a časté popíjení způsobí, že si tělo na kofein natolik zvykne, až úplně přestane účinkovat. Nesmíme také zapomenout, že ve večerních hodinách nám může narušit spánkový režim a hlavně je nutné dbát na pitný režim a při tréninku to platí dvojnásob.

Káva umí s naším tělem ledacos, ale nezapomínejme, že nenahradí správný trénink, vydatný spánek, zdravé stravovací návyky a kvalitní regeneraci. Mějme tedy svoje tělo rádi, pečujme o něj a k tomu si dopřejme šálek dobré kávy. Ale pozor… bez cukru a smetany pro lepší výkon.

Zdroj: Johanka Mo, healthy-life.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat