Ovoce vhodné i během fáze hubnutí

26.05.2023 | Výživa

Ovoce je bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitaminy a minerály. Některé druhy však mají špatnou pověst vinou vyššího obsahu cukru. Naproti tomu ty jiné se při redukčních dietách vyloženě doporučují. Které to jsou?

Vzdát se ovoce, když chcete snížit svoji tělesnou hmotnost? To rozhodně není nutné! Stačí si jen vybírat správné druhy! Jaké máte možnosti?

Slaďoučký meloun

Spory o to, jestli je meloun ovoce nebo zelenina nechme stranou a soustřeďme se na to podstatné – nutriční profil. Meloun je skvělým zdrojem vitaminu C, minerálů, lykopenu a vody. Vědci tvrdí, že konzumace dvou šálků melounu denně podporuje pocit sytosti, snižuje vysokou hladinu cukru v krvi a zároveň přispívá ke snižování BMI, což je index tělesné hmotnosti vyjadřující vztah mezi tělesnou hmotností a tělesnou výškou. A pozor, jeden tip vám s tím vším výrazně pomůže. Meloun si dopřejte vždy 60 minut před hlavním jídlem.

Životadárný citron

Citrony si většina lidí spojuje s nachlazením a chřipkou, a to díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů. Nic proti tomu, je to pravda, ale vědci odhalili, že když vymačkáte šťávu z poloviny citronu, přidáte pořádnou lžičku medu v bio kvalitě, to celé přelijete horkou vodou a vypijte hned po ránu na lačný žaludek, snížíte procento tělesného tuku, který se dá na ústup zhruba po jedenácti dnech konzumace. Citronovo-medová šťáva také upravuje hladinu triglyceridů v těle.

Hořko-sladký grapefruit

Grapefruit je štiplavé, nahořklé a šťavnaté ovoce, o kterém je známo, že je bohaté na vitamin C. Za jeho pověstnou hořkost může glykosid naringin, což je flavonoid stimulující trávení. Grep je také plný enzymů, jež jsou nápomocné při látkové výměně. Fungují tedy jako přírodní spalovač tuku. Výživoví poradci doporučují dát si jednu polovinu grepu ke snídani a druhou před obědem.

Slivoň švestka

Plody slivoní obsahují 76 až 87 % vody (záleží na stupni zralosti) a 7 až 14 % cukru. Lékaři lidi s cukrovkou upozorňují, aby si na ně dali pozor. Nic ale není tak horké, jak se zdá. Švestka je a bude přírodním projímadlem a vědci z vysoké školy v anglickém Liverpoolu odtajnili, že pár kusů švestek denně přijímaných po dobu 12 týdnů zbavuje organismus 2 kilogramů tělesné hmotnosti a zároveň zmenšuje obvod pasu o 2,5 centimetru.

Šťavnaté jablko

Jablka jsou bohatá na beta-karoten, vodu, vlákninu, vitaminy a minerály. Ať se jedná o samotné plody, nebo třeba jablečný ocet či šťávu, vždy je to sázka na jistotu. Jak jde o tohle ovoce, slibné výsledky při hubnutí na sebe nenechají dlouho čekat. Chce to ale aspoň jedno jablko denně – ke snídani či před obědem. Nemáte-li ho po ruce, zvolte borůvku, granátové jablko, kiwi nebo jahody.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084020/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6518666/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat