Nezdravá jídla zahalená do zdravého kabátku

02.05.2023 | Výživa

Náš jídelníček má veliký vliv na naše zdraví, máme tedy v rukou nástroj, jak předcházet různým chorobám, civilizačním onemocněním apod. Výběr potravin by nám tedy neměl být lhostejný, bohužel se dnes ale spousta potravin zdravě jen tváří, přitom zas tak zdravé nejsou.

Mám pro vás pár příkladů ,,zdravých‘‘ potravin.

Zeleninové smažené chipsy

A u zeleniny ještě chvíli zůstaneme. Koupili jste si někdy „zdravé“ zeleninové chipsy v domnění, že to je přece zelenina a pak s dobrým pocitem u televize snědli balíček na posezení? Tak já vás s dovolením o tuhle iluzi připravím: smažené zeleninové chipsy obsahují ve 100 g až 40 g tuku. Čímž s přehledem trumfnou kdejaké klasické smažené brambůrky (1).

Ve srovnání s běžnými brambůrkami dopadly zeleninové chipsy hůře, i co se týče obsahu akrylamidu. Přitom tuto karcinogenní látku, která se jinak vyskytuje v mnoha pečených, smažených, fritovaných nebo pražených pokrmech, doporučuje EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) co nejvíce omezovat (2). 

Dresinky do salátů

Salát bez dresinku je vlastně trochu nuda, proto máme potřebu si ho vždy o ten dresink vytunit. Aby nám salát doopravdu chutnal, dresinkem nešetříme, a tak se snadno stane, že nám tak trochu „ujede ruka“  V tu chvíli se ze salátu lehce může stát kalorická bomba a zdraví prospěšné účinky se rázem ztrácejí. Většina dresinků je totiž nadupaná tukem. Ve 100 g obvykle najdeme kolem 20 g tuku (3).

Džusy

Ovocný džus je z ovoce, a proto je dobré ho pít. Džusy bohužel nejsou správnou volbou. Je dobré si uvědomit, že spousta běžně dostupných džusů okolo ovoce ani neprošla, chuť je doháněna aromaty a vy si tak vlastně kupujete jen vodu s cukrem. Ani ve chvíli, kdy si připlatíte a sáhnete po kvalitním 100% džusu, neděláte úplně dobře. I tak se v podstatě jedná o koncentrovaný zdroj cukru. Procesem zpracování dojde k odstranění zdraví tolik prospěšné vlákniny. Bude pro vás možná překvapením, že 100 ml pomerančového džusu obsahuje stejné množství cukru (11 g) jako 100 ml Coca-Coly (4).

Výrobky bez lepku

Opravdu je lepek takové zlo, jak se zdá? Možná se vám uleví, když vás z tohoto omylu vyvedu. Bezlepkové potraviny jsou určeny lidem, kteří mají na lepek alergii, či trpí celiakíí. Tito lidé tedy opravdu budou muset bezlepkovou dietu dodržovat a výrobky bez lepku kupovat (5).

Agáve sirup

Cukr je pro vás bílým jedem, a tak hledáte, co použít místo něj? Možná pravidelně saháte po agáve sirupu. Ten patří podle mého názoru mezi jeden z největších omylů současného světa výživy. Pokud jím i vy sladíte a předpokládáte, že se jedná o superzdravé sladidlo, zadržte. Agáve sirup je tvořen až ze 75 % cukrem, přičemž až 85 % z toho je fruktóza. Právě nadbytek fruktózy v kombinaci s dalšími faktory je dáván do souvislosti se ztučněním jater a rizikem vzniku diabetu 2. typu (6).

Potraviny à la veganské alternativy

Veganství je aktuálně velmi populárním výživovým směrem, a to hlavně z důvodů etických a environmentálních. Veganské potraviny tak automaticky spojujeme s tím, že jsou zdravější. Příkladem za všechny může být veganský sýr nebo veganská slanina. Myslete na to, že se často jedná o vysoce zpracované potraviny s pochybným složením. Když se podíváme na veganský sýr, na prvních třech místech najdeme vodu, kokosový olej a škrob. Což znamená, že takový výrobek obsahuje velkou nálož nasycených mastných kyselin, kterými bychom v jídelníčku měli šetřit. A k tomu 0 g bílkovin (7).

Cereálie

Je pro vás miska müsli s mlékem nebo jogurtem ztotožněním zdravé snídaně? Nenechte se zmást televizními reklamami. Nemusí to tak být vždy. Některé druhy zapékaného müsli svým obsahem cukru hrdě konkurují kdejakým čokoládovým kuličkám. Oproti cereáliím také obsahují více tuku. U výběru müsli se opravdu vyplatí pečlivě číst složení (8).

Doufám, že jste po přečtení dnešního článku zase o něco chytřejší a víte, co do svého jídelníčku určitě nezařadit, ačkoli jsou takové potraviny možná trendy. Poděkuje vám nejen vaše zdraví, ale i peněženka. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7404407/, (2) www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/acrylamide, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36118765/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566863/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222424/, (7) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622000037?via%3Dihub, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769606/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat