Do dietního jídelníčku rozhodně zařaďte blahodárný doping z kurníku

Dát si ke snídani dvě vajíčka? To je dietní krok správným směrem! Nakopnete totiž línější metabolismus a budete se cítit nasycení až do oběda. Nemine vás ani příval energie a zlepšení mozkových funkcí!

Plánujete redukční režim, díky kterému se konečně zbavíte nadbytečných faldíků? Chcete být jen připraveni na rozjetou plavkovou sezonu. Buď jak buď, alfou i omegou úspěšné zeštíhlující mise je pravidelný pohyb a samozřejmě správný jídelníček. A v něm by rozhodně neměla chybět vejce! Proč přesně?

Nová doba, nové poznatky

Tak jistě, byly doby, kdy se na vajíčka pohlíželo skrz prsty. Říkalo se totiž, že škodí srdci, protože obsahují více cholesterolu, než lidský metabolismus unese. Také se jim vyčítalo, že podstatně zvyšují riziko cévních onemocnění a zhoršují stav pleti. Jenže tato tvrzení odvál čas i poznatky nejnovějších studií. Z těch vyplývá, že zmíněná potravina konzumovaná v rozumném množství nejenže neškodí, ale naopak hodně prospívá (1).

Blahodárný doping z kurníku

Ať už bylo kdysi řečeno cokoli, dnes si vědci stojí za tím, že uvedená surovina ukrytá ve skořápce stimuluje imunitu i činnost mozku, normalizuje tlak, svědčí zraku a snižuje riziko rakoviny prsu. Dále předchází bolestem hlavy, zasahuje do tvorby červených krvinek a příznivě ovlivňuje jaterní funkce. Rovněž umožňuje lepší absorpci vápníku, posiluje vlasy, zpomaluje vrásky, omezuje pravděpodobnost pigmentových skvrn a zbrojí proti plísňovým infekcím nehtů. Co se týká zkrášlujících předností, hodně se zmiňuje to, že pomocnou ruku vajec podanou při hubnutí, opravdu nelze přehlížet (2).

Fitness fígl, který zabírá

Jíst při dietě vejce se podle výživových poradců skutečně vyplácí. Stabilizují totiž krevní cukr, dodávají energii a díky obsahu bioaktivního cholinu zrychlují metabolismus. Vysoký podíl bílkovin zase oddálí pocit hladu, vyváží hormonální hladiny a podpoří budování svalů. A kdy si na nich smlsnout? Je prokázáno, že lidé, kteří snídají vejce, shazují nadbytečné kilogramy až dvakrát rychleji než jedinci, co si po ránu dopřejí třeba nízkotučný jogurt (2). Tak co tedy hned po probuzení? Podle všeho je to naprosto ideální načasování…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316657/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat