Luštěniny poctivě podporují štíhlé křivky

Co zařadit do podzimního jídelníčku? Jestli chcete být zdravější a štíhlejší, pak rozhodně hrách, cizrnu a sóju. Kila pak prý budou dolů padat sama! A to jako doslova…

Zatímco v antice se věřilo, že luštěniny jsou prudce jedovaté a způsobují smrt, dnes jsou naopak vnímány jako potravina s celou řadou prospěšných látek. Jaké účinky mají fazole, hrách, čočka, sója nebo taková cizrna? Nejde jen o zlepšení zdraví, vážení! Ve hře je totiž i podpora štíhlých křivek – a rozhodně ne malá.  

Redukce váhy, na kterou můžete jít vědecky

Studie (1), která byla zveřejněna v magazínu American Journal of Clinical Nutrition, naprosto mění pohled, jakým se lidé na zmíněné bobovité plody dívají. Její poznatky potvrzují, že pravidelná konzumace skutečně pomáhá s hubnutím, přičemž upravuje i hladinu škodlivého cholesterolu, a to i o několik procent. Jak se něco takového zjistilo? Říkejme tomu třeba křest ohněm.

Do šestitýdenního výzkumu (1) byl začleněn kontrolní vzorek dobrovolníků, jenž čítal tisíc osob. Zhruba polovina monitorovaných subjektů jedla jeden šálek luštěnin každý den, druhá nikoli. Nutno dodat, že nikdo z respondentů nebyl v dietním režimu a neměl vůbec žádné hubnoucí ambice. Finální analýza následně prokázala, že ti, kteří si hrách, čočku a další druhy pravidelně dopřávali, jsou po ukončení pokusu viditelně štíhlejší, než tomu bylo na jeho počátku. Zázrak? Náhoda? Ani jedno.

Neobyčejné schopnosti obyčejného jídla

Luštěniny jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitaminy i minerály, zatímco prodlužují pocity sytosti –⁠ to jsou známá fakta. Jenže kromě toho mají i mimořádně zajímavé metabolické účinky. Vykazují totiž nízký glykemický index, který navíc dokážou snížit i u celého pokrmu, jehož jsou součástí. Od toho se odvíjí celé tajemství i důvod, proč každé jejich sousto ovlivňuje tělesnou hmotnost konzumenta. Odborníci tedy luštěniny doporučují s tím, že jsou-li zařazeny do běžné stravy, mohou při dosažení štíhlých křivek skutečně pomoci (2). Nezní tohle jako něco, co si přímo žádá o vyzkoušení?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7294352/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608274/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat