Častý stravovací přešlap ve formě banánu ke snídani

11.07.2023 | Výživa

Banán. Patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě, je skvělou potravinou, která tělu prospívá před vytrvalostním cvičením, během něj i po něm. Jen těžko se mu něco dá vytknout. Jedna věc by tu však byla. Ke snídani ho radši nejezte!

Banán je zázrak. Poskytuje slušné množství vitaminu C, takže posiluje imunitu, mangan v něm ukrytý se zase stará o zdraví i krásu pokožku, draslík pozitivně působí na srdce a krevní tlak. Banán celkově napomáhá trávení a pomáhat překonat gastrointestinální problémy, navíc dodává energii – bez tuků a cholesterolu. Tohle sladké a žluté ovoce však má i svoji temnější stránku. Odborníci tvrdí, že není vhodné dopřávat si ho ke snídani. Z jakého důvodu?

Start dne nemusí být nejšťastnější

Ideální balení, jednoduché servírování a báječná chuť. Ale s výhradami. Daryl Gioffre, což je americký expert na výživu celebrit, alkalickou a ketogenní dietu z New Yorku, varuje, že i když uvedené tropické ovoce má spoustu dobrých vlastností, pořád je mírně kyselé a ze 25 procent tvořené cukry. To je sice v pořádku, neboť po probuzení tělo potřebuje doplnit zásoby energie, nicméně po konzumaci banánu musíte počítat s tím, že pokud nepatříte mezi zdravé jedince, rozhodí se vaše hladina cukru v krvi a vy se brzy začnete cítit unaveně a hladově.

Daryl Gioffre proto varuje, že o pektinu i pomalu stravitelném škrobu v banánu se sice říká, že mohou regulovat hladinu cukru v krvi po jídle a snižovat chuť, a to díky tomu, že zpomalují vyprazdňování žaludku, nicméně diabetici by si měli dávat pozor a vyvarovat se většímu množství dobře zralých kousků. Ovšem i ti ostatní mohou po banánech pociťovat chutě na sladké či letargii. Jak tohle riziko zmírnit?

Pozor na mléčné koktejly!

Negativní účinek konzumace banánu hned po ránu snížíte jeho kombinací se zdravými tuky, kořením a bylinkami. Inzulinové výkyvy se tak zmírní. Proto si k banánu dejte přísady, jako jsou syrové mandle, konopná nebo chia semínka. Co se týče mléka, byť třeba nějakého rostlinného, buďte v pozoru.

Ajurvéda, tedy systém tradičního indického lékařství, tuto kombinaci nepovažuje za vhodnou, neboť zažívací účinek zmíněných dvou surovin je velmi odlišný. Banány bývají kyselé, ale mléko je naopak sladké. Ve výsledku zažívací systém může prožít zmatek, který dá najevo produkcí toxinů, vyrážkami, alergiemi či kašlem. Banánový koktejl s mléčným základem tedy nemusíte ustát.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7600660/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat