Není očistný půst, jako očistný půst

17.07.2023 | Výživa

Vědci se poslední roky stále častěji zabývají tzv. přerušovaným půstem. Ten patří mezi moderní dietní režimy a slibuje výrazné zhubnutí. Podle fyziologů z Chicaga skutečně hubnout pomáhá. A to i bez změny jídelníčku a počítání kalorií. Pokud člověk přerušovaný půst doplní ještě změnou skladby potravy a zařadí více zdravých potravin a vypustí kalorické a škodlivé pokrmy, přerušovaný půst vede k intenzivnímu a trvalému zhubnutí.

Tedy trvalému v případě, že dotyčný už u tohoto systému stravování zůstane. A o co při přerušovaném půstu jde? Existují dva postupy. V prvním případě člověk jí dva dny v týdnu maximálně pět set kilokalorií za den, ale následujících pět dní může jíst cokoli podle svého zvyku. V druhém systému se drží půst denně. Tedy člověk jí, na co má chuť a kolik chce, ale jen v malém několikahodinovém okně – kupříkladu od dvanácti v poledne do šesti večer. Od šesti večer do dvanácti v poledne následujícího dne může pít jen čistou vodu.

Tým vědců z University of Illinois testoval u skupiny obézních osob dva režimy – čtyři hodiny konzumace a dvacet hodin půst, nebo šest hodin konzumace a osmnáct hodin půst. K tomu třetí skupina jako srovnávací nedodržovala žádný režim a jedla jako obvykle.

Ve srovnání s touto třetí skupinou první dvě zhubly za měsíc tři procenta tuku, ačkoli nezměnily vůbec množství kalorií a skladbu potravy. Šlo výlučně o dodržování konzumačního času a postních hodin.

„Náš výzkum dokazuje, že šestihodinové stravovací okno a osmnáctihodinový půst je funkční režim u většiny lidí,“ tvrdí profesorka Krista Varady z University of Illinois.

A jaké potraviny ještě více podpoří vaše hubnoucí snažení?

Spirulina

Ještě jste s tmavozelenou vodní řasou, která je pro svou nutriční charakteristiku považována za jeden z nejbohatších mikroorganismů na zemi, neměli tu čest? Pak je ideální příležitost k seznámení. Hned několik studií poukázalo na skutečnost, že spirulina obsahuje nejen minimum kalorií, ale i vyváženou kombinaci živin, jež organismus k zachování svých funkcí nutně potřebuje.

Díky tomu, že tělo není ochuzeno o důležité látky, nemá tendence najíždět na „úsporný režim“, při němž se značně zpomaluje metabolismus. Užívejte tedy tohoto „zelenáče“ pravidelně, podle vědců předchází vlčímu hladu. Zároveň vám vylepší trávení a podá pomocnou ruku při budování svalů.

Chia semínka

Myslíte si, že chia semínka jsou nějakou novou gastronomickou módou? Tak to vůbec ne. Na drobné dary rostliny šalvěje hispánské svého času sázeli už Mayové, Inkové a Aztékové. Moc dobře totiž věděli, že tyto plody mají příznivý vliv na zdraví a celkovou kondici. Moderní věda o chia pokladu uvažuje jako o urychlovači hubnutí, neboť nabízí vysoký podíl omega-3 mastných kyselin. Jejich prospěšnost spočívá ve zlepšování citlivosti těla na inzulin i odbourávání přebytečných zásob škodlivých triglyceridů (tukové molekuly nalézající se v obíhající krvi).

Petržel

Pěstujete si doma petrželku? To se vám teď náramně hodí. A zdaleka nejen kvůli tomu, že tato ingredience pozvedne chuť polévek, omáček, dušených, pečených i mletých mas, přičemž si skvěle rozumí také se zvěřinou, houbami a saláty. Vzhledem k tomu, že uvedené lahodné ochucovadlo platí za silný antioxidant, zachovává správné metabolické funkce. Dle názoru expertů dokonce navozuje dlouhý pocit sytosti. A to přijde vhod, nebo to vidíte jinak?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534877/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat