Mléčné kaše po ránu nastartují tělo téměř na celé dopoledne

02.07.2023 | Výživa

Základem každého dne je vydatná snídaně, která pořádně nastartuje organismus. Jenže jak má taková snídaně vypadat? Zapomeňte však na všechno, co říkají odborníci. I milovníci sladkého si ráno mohou přijít na své. Mléčné kaše s ovocem a ořechy vám dodají potřebnou energii.

Ano, je to tak. Zdravá snídaně se nemusí nutně skládat z vajíček bohatých na proteiny, nebo celozrnného chleba se sýrem cottage. I sladká snídaně se dá poskládat tak, aby obsahovala všechny potřebné živiny a nastartovala tělo na celý den. Vyberte vhodnou celozrnnou obilovinu, uvařte ji v mléce, přidejte oříšky a ozdobte ovocem. Sedm dní v týdnu tak můžete snídat různě variace zdravých kašiček. Proč vám za to tělo poděkuje?

Celozrnná obilovina zaručí postupné uvolňování sacharidů

Pokud chcete snídat „nasladko“, ale přece jen se držet zásad zdravé výživy, jako základ pro kaši volte celozrnné varianty obilovin. Doplníte tak potřebnou vlákninu, obsažené sacharidy se budou v těle uvolňovat postupně. Nedojde proto ke kolísání hladiny cukru v krvi, energie vydrží mnohem déle a hlad se objeví až později.

Vhodnými obilovinami mohou být ovesné vločky, špaldové vločky, jáhly, špaldová krupice, pohanka, velmi zdravý amarant nebo dokonce superpotravina quinoa. Velmi chutná je kaše z mléčné rýže, která je přímo dělaná pro přípravu kaší.

Většinu obilovin stačí přes noc namočit v mléce a ráno bude připravena ke konzumaci. Mnohem lepší, bez nutnosti namáčení, je vaření v mléce. Některé obiloviny stačí přivést k varu a poté nechat dojít pod pokličkou. Například quinou nebo amarant je nutné několik minut vařit. I s mlékem je možné experimentovat. Střídat můžete klasické kravské, mandlové, kokosové či sójové. Základ je tedy na světě. A co dál?

Ovoce doplní vitaminy

Hotovou kaši ozdobte ovocem dle chuti. Pro tělo jsou nejlepší sezonní plody, ale lze využít i ty sušené plody, které v sobě mají spoustu vitaminů a minerálů. Vhodné jsou třeba rozinky, meruňky, švestky nebo třešně. Banán každou kaši skvěle osladí a v kombinaci s jahodami povýší na novou úroveň. Právě teď v létě můžete experimentovat s meruňkami, broskvemi a borůvkami. A nezapomeňte i na exotické ovoce – mango, ananas, kiwi a další. Vše záleží na vašich chutích a fantazii.

Ořechy jako zdroj tuku a potrava pro mozek

Jako třešničku na dortu přidejte do kašičky ořechy. Z nejznámějších lze použít vlašské ořechy, kešu, mandle nebo lískové oříšky. Chuť celého svého veledíla doplňte vanilkou, skořicí, kakaem či kokosem. Pokud by vám to stále bylo málo, lze do kaše přidat ještě trochu bílkovin ve formě přírodního proteinu, například sójového. Dobrou chuť.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8354968/, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat