Nízkokalorická zelenina konzumovaná bez zbytečných výčitek

08.07.2023 | Výživa

Při hubnutí si bez obav dopřávejte řeřichu, zelí a okurku a to co možná nejčastěji. Zasytíte jimi žaludek, oblafnete nezřízené chutě a prospějete svému zdraví. A to všechno s minimem kalorií!

Co nevidět oficiálně započne plavková sezona, takže mezi standardní populační priority, o kterých se v posilovnách čile diskutuje, patří shazování kil a zpevňování povislých tělesných křivek. I vy na své postavě poctivě „makáte“, jenže klacky pod nohy vám hází časté pocity hladu? V tom případě si na nákupní seznam připište potraviny, jejichž kalorická hodnota nestojí ani za řeč. Tyhle můžete jíst bez výčitek i rizika váhových následků!

Řeřicha, dietní zázrak

Řeřicha setá je rychle rostoucí bylina, která se ovšem pro svou kořenitou chuť i aroma pěstuje také jako listová zelenina. Věřili byste tomu, že šálek tohoto zelenáče obsahuje pouhé čtyři kalorie? A to vážně! Na straně druhé ale pochutina pocházející z Blízkého východu nabízí úctyhodné množství vitaminů A, B1, B3, B6, K i E. Z minerálů pak draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód, nechybí ani vyšší podíl vlákniny. Řeřicha obecně dle mínění vědců přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny, zatímco zvyšuje odolnost proti stresu. A ano, dát si ji můžete klidně i o půlnoci, aniž by to narušilo vaše dietní snahy.

Zelí jako blahodárné občerstvení

Na seznamu nízkotučných fitness pochoutek určitě nesmí chybět košťálový poklad, který se pěstoval již před čtyřmi tisíci lety, jemuž zejména Egypťané připisovali zázračné schopnosti. I vy ale můžete považovat zelí za svého spojence, neboť jedna jeho porce vám „přihraje“ pouhých 13 kalorií. Nelze opomenout ani jeho bonusy v podobě vylepšeného trávení, zesílené imunity, odolnosti kostí či menší pravděpodobnost předčasného úmrtí. Tedy alespoň podle poznatků studie zveřejněné v magazínu American Journal of Clinical Nutrition.

Ani okurkou nemusíte šetřit

Okurka se považuje za účinné přírodní diuretikum. Je také lékem proti otokům, srdečním a ledvinovým potížím i žlučovým kamenům. Co všechno z ní načerpáte? Požehnané množství bílkovin a vitaminů B, C a K. Vodnatý patron dobré kondice vás obohatí i o draslík, hořčík, křemík a mangan, zatímco dodá energii a prospěje svalovým funkcím. Vyzdvihnout musíme i to, že ve 100 gramech na vás čeká jen něco kolem 15 kalorií.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9118491/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat