Snižte kalorie ve vaší stravě pomocí jednoduchých triků

Počítáte každé sousto a sníte o štíhlé postavě? Pak věřte, že nadbytečných kalorií se lze zbavit celkem nenápadně. Kde a kolik jich můžete „vyšetřit“?

Kalorické hodnoty se používají k měření energetické hodnoty jídla. Často jsou skryty, mnohdy si jejich nadbytečný příjem ani nelze uvědomit. V jídelníčku se však dají snadno nahradit nebo plně vypustit. Možná se budete divit, že i malou úpravou vašich jídelních rituálů najednou půjde ručička na váze dolů. Takže, na které potraviny si dát pozor?

Omáčky

Jejich základem často bývá máslo a mouka. Například k masu jsou výborné, ale zkuste si omáčky dát jen trochu. Záludné jsou také tatarské omáčky nebo kečup, který je plný cukru. Pokud už bez něj nemůžete žít, kontrolujte jeho množství.

Nejezte před televizí

Kvůli tomu, že jídlu nevěnujete pozornost, je pravděpodobné, že toho sníte více. Vypněte televizi a u večeře se s rodinou radši podělte o své denní zážitky.

Nestresujte se!

Pokud jste vystaveni stresu, tělo spaluje méně kalorií než obvykle. Navíc často sáhnete po nezdravých potravinách, které mají vysoký obsah kalorií. Pokuste se být v klidu, meditujte.

Není salát jako salát

Dáte si v restauraci radši salát místo svíčkové? Pak ale pozorně vnímejte, co kupa zeleniny obsahuje! Vyvarujte se pokrmu, který obsahuje množství sušeného ovoce, smažených krutonů, slaninu, tučné sýry nebo smetanový dressing.

Víte, co pijete?

Slazené nápoje jsou častým zdrojem zbytečných kalorií. Vyvarujte se jim! Patří sem nejen slazené limonády, ale i oblíbené horké nápoje v podobě ochuceného cappuccina, café latté a dalších dobrot.

Vyměňte talíře

Větší talíř znamená více jídla. V současné době jsou naše jídelní talíře téměř o 40 % větší, než v 80. letech, nicméně na malém talíři stejné množství jídla vypadá opticky větší. Takže zmenšujte…

Sladíte si čaj a kávu?

Pokud sladíte například kávu, a denně si dáte asi tak tři šálky, představuje to velké množství přidaného cukru, který se započítává do denního příjmu. Buďte opatrní.

Když už brambůrky, tak malé balení

Je prokázáno, že lidé se svému balíčku oblíbených brambůrků většinou podívají na dno. Možná koupíte větší balení s tím, že je výhodnější a máte ho do zásoby. Opak je pravdou, stejně ho sníte. Čím menší si koupíte balení, tím méně kalorií sníte.

Počítejte

V dnešní době již existují aplikace, které si snadno stáhnete do svého mobilního telefonu. Ty umožňují pravidelné zaznamenávání všeho, co sníte. Možná se na konci dne budete divit, jaký počet kalorií na vás vyskočí.

Zapomeňte na smažení

V kuchyni si místo smažení a obalování v trojobalu osvojte spíše techniky pečení, grilování, nebo úpravu jídla v páře.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat