Potraviny plné zdravé energie

Snažíte se zůstat vzhůru, ale již někdy kolem oběda vám hlava padá na pracovní stůl? Popřemýšlejte o své stravě a chytře zatočte s podzimní únavou!

A je to opět tady. Podzimní únava přichází s úbytkem slunečních paprsků v kombinaci s nižším příjmem čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud i vás trápí ospalost, zaměřte se na „chytré“ potraviny, díky nimž se během náročného pracovního dne udržíte bdělí a fit. Které to jsou?

Malé změny, velký rozdíl

Dobře vyvážené potraviny mohou stabilizovat hladinu cukru a železa v krvi, což ospalost zmírní. Doporučuje se jíst kombinaci bílkovin, tuků, vitaminů, minerálů a zdravých přírodních sacharidů. Pokud se cítíte vyčerpaně, pravděpodobně jdete cestou kalorických potravin s nízkým obsahem živin. Únava na sebe nenechá dlouho čekat. Výsledkem je domino efekt. Je proto důležité tělu dopřát kvalitní palivo, které organismus může využívat po celý den.

Mořské řasy

Mořské řasy jsou nabité minerálem produkujícím energii. Ano, je to jod. Jód pomáhá vytvářet energii díky svým biochemickým reakcím a pohrává si s hormony štítné žlázy.

Mandle

Mandle obsahují vitamin B7, běžně známý jako biotin, který pomáhá tělu přeměnit jídlo na pohon. Biotin je užitečný při metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Již pouhá hrst ve formě odpolední svačiny dělá divy!

Hovězí maso z bio chovů

Hovězí maso je hlavním zdrojem železa a udržuje „od těla“ anémii, která se podílí na únavě. Vaše tělo používá železo, aby bylo schopné udržet kyslík v krvi a transportovat jej do tkání. Na úrovni buněk se tento prvek mění na energii jedna porce hovězího masa obsahuje zhruba 12 procent doporučované denní dávky železa.

Ovesné vločky

Ovesné vločky? Přírodní uhlohydrát, který obsahuje tři položky zvyšující energii: vápník, vlákninu a bílkoviny. Dáte si je zítra ke snídani?

Vejce

Vejce poskytují protein, jod, vitaminy B6 a B12. Zmíněná expertka na základě jejich složení navrhuje dát si místo druhého šálku kávy právě vajíčko. Patří totiž ke skvělým povzbuzovačům energie, které se zároveň starají o slušný příjem bílkovin.

Kuře

Koenzym Q10 hraje zásadní roli v procesu tvorby buněčné energie. Jak stárneme, naše tělo produkuje méně množství této látky, což se dá napravit pravidelnou konzumací kuřecího masa.

Špenát

Jeden šálek syrového špenátu je nabitý hořčíkem, tedy minerálem nezbytným pro energetický proces. Ani on by na vašem stole neměl chybě. Dáte si říct?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231187/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat