Domácí energetické nápoje bez zbytečných éček

V posledních letech se vracíme k době, kdy je dobré si co nejvíce produktů vyrobit doma. O domácích nápojích nemluvě. Víme tak, co v nich opravdu je a díky vlastnímu přičinění máte pod kontrolou množství kalorií, chuť, přísady i účinek. Nevyhazujte peníze zbytečně a mějte přehled o tom, co pijete!

Předtím, než se dostanete do procesu skutečného výroby energetických nápojů, musíte vědět, co by měly obsahovat. V první řadě to jsou elektrolyty. Jedná se o chemikálie, které tělo ztrácí během těžkého namáhání a pocení (1). Dále se jedná o cukry, díky kterým organismus doplňuje energii a je popoháněn k výkonům. V neposlední řadě by se každý „energeťák“ měl pochlubit přítomností proteinů, které pomáhají budovat svaly, ale jsou také důležité pro funkce imunitního systému a regeneraci po cvičení (2). Takže, jak si připravit svůj vlastní „nakopávač“? Zde je několik receptů.

Limetkovo-citronová vzpruha

Potřebujete: 1/4 šálky limetkové šťávy, 1/4 šálku citronové šťávy, 1 a 1/2 šálky vody, 1/8 čajové lžičky soli a pár polévkových lžic medu nebo cukru (podle uvážení).

Postup: Jakmile shromáždíte všechny ingredience, stačí je dát do mixéru. Přidejte trochu ledu a užívejte si svůj osvěžující energetický nápoj.

Pomerančový start

Potřebujete: 1/4 šálku citronové šťávy, 1/2 šálku pomerančového džusu, přibližně 2 šálky vody, 1/8 lžíce soli, pár polévkových lžic cukru nebo medu.

Postup: Dejte vše do mixéru. Voila! Rázem máte k dispozici čerstvý a zdravý energetický nápoj. (Přísady je možno mísit podle dostupnosti a chuti.)

Kokosové osvěžení

Potřebujete: 2 až 3 šálky kokosové vody, jahody (asi 1 šálek), 1 šálek vody, led, 1/8 lžíce soli, pár lžíci cukru nebo medu.

Postup: Míchejte, dokud směs není hladká.

Energy shot se zeleným čajem

Potřebujete: 2 až 3 sáčky zeleného čaje, 500 ml vody, 2 lžičky citronové šťávy a tekutý extrakt ze stévie (podle chuti).

Postup: Ponořte čajové sáčky do horké vody (asi tak na 5 minut), poté přidejte citronovou šťávu a extrakt ze stévie. Směs nechte vychladit.

Tekutá křídla z jogurtu

Potřebujete: 1 hrst čerstvého nebo mraženého ovoce (borůvky, maliny, ostružiny a podobně), vanilkový extrakt a 1 šálek jogurtu.

Postup: Ovoce vložte do mixéru, přidejte vanilkový extrakt a jogurt a podle potřeby nařeďte kapkou mléka. Ihned vypijte.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4682602/, recepty - názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat