Vydatnou snídani zajistí místo prázdných cereálií vajíčka

Slepičí vajíčka jedni milují, druzí je odsuzují a pro jistotu se jim vyhýbají. Tak jak je to s nimi doopravdy? V poslední době obliba vajec opět stoupá a to je jedině dobře. Vajíčka můžeme připravovat hned na několik způsobů, a pokud se při přípravě vyhneme přebytečnému tuku, tak nám nijak neublíží, naopak. Vajíčka jsou skvělou volbou pro začátek vašeho dne. Poznejte všechny klady vajíček a jednou provždy zahoďte předsudky.

Vejce jsou bohatá na bílkoviny a obsahují významné množství vitaminu A, vitaminy skupiny B, vitaminu D, vitaminu E a vitaminu K. Dále obsahují fosfor, selen, vápník a zinek. Kromě toho ve vejcích najdeme také různé důležité organické sloučeniny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a cenné bílkoviny (1).

Bílek vs. žloutek

Obecně se vajíčko skládá ze dvou částí, bílku a žloutku. Ovšem která z nich je ta lepší? Každá má své. Žloutek obsahuje přibližně 80 % kalorií z celého vajíčka a téměř všechen tuk, což zrovna není nejlepší zpráva. Přesto se ve žloutku vyskytuje mnoho vitaminů a minerálů. Vaječný bílek je tvořen převážně vodou a bílkovinou, proto je velmi vyhledávaný i samostatně mezi nadšenci fitness a kulturistiky. I když v tom teď máte jasno, rozhodně se nebojte vajíčka nadále konzumovat celá. Pokud si je dáte občas k snídani, vůbec vám neuškodí, ba naopak významně prospějete svému zdraví (1).

Pro růst a vývoj

Stavebním kamenem organismu jsou bílkoviny, které vajíčka obsahují ve vysoké míře. Spolu s dalšími vitaminy, minerály a dalšími potřebnými látkami jsou vejce v naší stravě velmi důležitá, a to jak pro děti, tak i pro dospělé. Protein je nezbytný pro tvorbu buněk, což znamená, že každá část našeho těla, každý orgán, vlasy, krevní cévy a kosti se nějakým způsobem spoléhají na přítomnost bílkovin v organismu. Také bílkoviny jsou nezbytné pro opravu a obnovu, takže jsou pro nás celoživotní nutností, kterou můžeme snadno získat díky vajíčkům k snídani (2).

Pro zdravé srdce

Kontroverzní vajíčka zamotala hlavu nejednomu z nás a v jednu dobu byla konzumace vajec považována přímo za hazard se životem. Ale neštěstí je tato doba za námi a i díky celé řadě posledních vědeckých studií můžeme být naprosto v klidu. Samozřejmě díky přítomným tukům bychom neměli jíst vajíčka od rána do večera, ale občas mají velmi příznivé účinky na snížení škodlivého LDL cholesterolu a zároveň zvyšují hladiny dobrého HDL cholesterolu (3).

Pro štíhlý pas

Vzhledem k tomu, že vejce jsou plná důležitých proteinů, poskytují tak dostatečné množství energie a zasytí na delší dobu. Vejce mohou být například skvělou snídaní, dodají vám potřebnou energii a zároveň se vyhnete nadměrné konzumaci prázdných kalorií (1).

Antioxidační aktivita

Mnoho lidí zapomíná, že vejce obsahují také i různé antioxidanty, včetně vitaminu A, luteinu a zeaxantinu. Vitamin A funguje jako antioxidant v mnoha oblastech těla, ale v kombinaci s luteinem a zeaxantinem je důležitý  pro naše oči. Antioxidanty jsou schopny vyhledávat volné radikály a neutralizovat tyto nebezpečné částice (tvořené jako vedlejší produkty buněčného metabolismu), dříve, než mohou způsobit oxidační stres v našem organismu (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316657/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316657/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400894/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316255/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat