Zdravotní rizika z úpravy vepřového masa na grilu

Vepřové maso je nejvíce konzumované maso na světě, které tvoří přibližně 38 procent celosvětové produkce masa. Bez ohledu na to, jak moc je oblíbené, i vy kvůli němu můžete přijít třeba k červům!

Vepřové maso je zvlášť populární ve východní a jihovýchodní Asii, Evropě, subsaharské Africe, Severní Americe, Jižní Americe a Oceánii. Mnozí na něj nedají dopustit, o čemž svědčí prodeje všemožných vepřových produktů určených nejen na gril. Prasata přitom nepatří k nejčistším tvorům naší planety. Považují se za odpadkové koše, respektive likvidátory odpadu farem. Často konzumují cokoli od hmyzu a zbytků, které najdou okolo sebe. Často nepohrdnou ani vlastními výkaly, stejně jako mrtvými mladými. I proto se konzumace vepřového masa nedoporučuje příliš často. A tohle jsou komplexní důvody.

Problémový trávicí systém

Existují příčiny, proč je maso prasete více nasycené toxiny. První důvod má co do činění s trávicím systémem prasete. Jak již bylo uvedeno, prase tráví vše, a to poměrně rychle – zhruba 4 hodiny. (Krávě trvá 24 hodin, než potrava projde trávicím traktem.) Během trávicího procesu se zvířata (včetně lidí) zbaví přebytečných toxinů a dalších složek stravy, které by mohly být pro zdraví nebezpečné. Vzhledem k tomu, že prasečí zažívací systém pracuje spíše jako sprinter, v zásadě mnoho z těchto toxinů zůstává v systému zvířete (2).

Prase má také velmi málo funkčních potních žláz, které organismus používá k vyloučení toxinů. I k tomuto faktoru je tedy nutné přihlédnout. Když konzumujete vepřové maso, konzumujte i nežádoucí látky. Ve skutečnosti bychom měli dělat vše, co je v našich silách, abychom odstranili a omezili expozici toxinu (2).

Zvýšené riziko rakoviny ze slaniny a jiného zpracovaného vepřového masa

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zpracované maso, jako je šunka, slanina a klobása, způsobuje rakovinu. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny skutečně klasifikuje zpracované maso jako karcinogen. Vědci zjistili, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně zvyšuje vaše riziko kolorektálního karcinomu o velmi významných 18 procent (1).

Parazité

Věděli jste, že prasata nesou různé druhy parazitů v těle a mase? Některé z těchto parazitů je obtížné zabít i při vaření. Jedním z největších problémů při konzumaci vepřového masa je trichinóza nebo trichinelóza. Jedná se o infekci, kterou lidé dostanou z nakaženého nebo tepelně neupraveného vepřového masa, které obsahuje larvy trichinelového červu. (V některých zemích a kulturách lidé skutečně konzumují vepřové maso syrové.) (3)

Přibližně týden po konzumaci infikovaného vepřového masa škůdci v těle produkují larvy, které vstupují do krevního oběhu a nakonec se dostávají do svalů nebo jiných tkání. Jakmile dojde k tkáňové invazi, objeví se bolest hlavy, vysoká horečka, obecná slabost, bolest svalů, růžové oko (konjunktivitida), citlivost na světlo, opuchnutí víček nebo obličeje (3). Tak co, ještě máte chuť?

Zdroj: (1) www.cancercouncil.com.au/1in3cancers/lifestyle-choices-and-cancer/red-meat-processed-meat-and-cancer/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3792009/, (3) www.doc.woah.org/dyn/portal/index.xhtml?page=alo&aloId=28922






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat