Fazole jsou multifunkční potravinou ve všech směrech

21.01.2023 | Výživa

Můžete je upéct nebo ugrilovat, přidat jako přílohu k masu nebo zamíchat do polévky. Už jste někdy přemýšleli o fazolích coby o ideální potravině? Pokud ne, rozhodně jim dejte zelenou!

Bílé, červené, hnědé, strakaté či černé. Sortiment v obchodech je pestrý, přičemž platí, že jedny fazole se hodí na polévku, jiné zase na salát. (Rod fazol zahrnuje asi 50 druhů.) Obecně však „vedle“ šlápnout nemůžete. Bez ohledu na konkrétní druh jsou fazole studnicí zdraví. Proč byste je měli aspoň dvakrát týdně jíst?

Zvýšená svalová hmota

Fazole jsou dobré zdroje bílkovin, které pomáhají budovat svaly. Pochopitelně platí, že čím větší podíl svalové hmoty, tím rychlejší metabolismus, který umožňuje spálit více kalorií za polovinu času.

Optimalizované trávení

Každá porce fazolí je nabitá dietní vlákninou. Proto může konzumace této luštěniny pomoci zlepšit proces trávení. Vláknina totiž podporuje žaludek v tom, aby produkoval dostatek zažívacích enzymů.

Regulovaný pohyb střev

K dalším výhodám konzumace fazolí patří regulovaný pohyb střev. To všechno opět kvůli vláknině. Odborníci tvrdí, že dieta právě s vysokým obsahem vlákniny může zároveň snížit riziko rakoviny tlustého střeva.

Snížené riziko onemocnění srdce

Fazole jsou také známy tím, že pomáhají snižovat riziko vzniku srdečního onemocnění. To proto, že přítomná vláknina je schopna odstranit špatný cholesterol, což pomáhá při uvolňování tepen i snižování krevního tlaku.

Snížené riziko vrozených vad

Těhotné ženy by měly pravidelně konzumovat fazole. Proč? Odborníci tvrdí, že folát, který obsahují, je schopen snížit riziko poruchy neurální trubice – vrozené vady mozku a míchy, která může ovlivnit plod.

Zesílená imunita

Ve fazolích je také přítomný vitamin C. Všichni vědí, že tato živina je důležitá pro udržení silného imunitního systému. Kromě toho, že pomáhá snižovat riziko infekce, udržuje pokožku zdravou a mladou. A také se stará o kondici dásní.

Úleva od dny

Konečně, začlenění fazolí do stravy je také ideální pro lidi, kteří trpí dnou - onemocněním, které se vyznačuje bolestí kloubů v důsledku zvýšené kyseliny močové v krvi. Spotřeba fazolí pomáhá snížit hladinu této kyseliny, čímž od dny ulevuje.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7915747/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat