Vychytávky na snídani pro snadné hubnutí

20.01.2023 | Výživa

Na zhodnocení úspěchu novoročních předsevzetí je ještě brzo, ale míra zapálení je měřitelná. Pokud už teď víte, že motivace stále klesá, pohybu je čím dál tím méně, je načase s tím něco udělat. A tou nejlepší volbou je změna jídelníčku a to hned z rána. Snídaně plné živin a užitečných látek totiž příznivě působí na vaši postavu a zároveň vám dodají energii na celý den.

Ačkoli všichni víme, že snídaně je nezbytnou součástí našeho každodenního života, někdy máme tendenci ji tak trochu nezdravě znevažovat. Například obiloviny spadají do jedné z nejoblíbenějších kategorií potravin současnosti. Některé z nich však mohou být plněny umělými barvami, zpracovanými cukry, konzervačními látkami a stimulátory chuti. Proto to letos zkuste trochu jinak. Díky příznivým změnám ve své stravě dovolíte svému tělu zbavit se každodenních pocitů únavy, hladu, podrážděnosti a zvýšení hmotnosti (1).

Chia pudink

Chia pudink je výbornou volbou, která kontroluje hladinu cukru v krvi (2). Budete potřebovat 3 polévkové lžíce chia semínek, 1 šálek mléka (může být rostlinné), 1 šálek vody, javorový či jiný sirup, ořechy, semena, karob, skořici, vanilkový extrakt (zkrátka to, co máte rádi).

Do dostatečně velké uzavíratelné sklenice nasypte chia a zalijte je vodou i kokosovým mlékem. Přidejte javorový sirup, skleničku uzavřete a dobře zamíchejte – protřepejte. Vložte do lednice a ráno dolaďte ořechy a tím, co máte po ruce. Mňam!

Banánové placky

Na toto jídlo budete potřebovat pouze dvě složky – vejce a banán. Samozřejmě, trochu kakaového prášku nebo skořice nikdy nikomu neublíží, ale je to záležitost osobního vkusu. Takže, připravte si 1 velký banán, 4 vejce, popřípadě ½ šálku mandlové moučky, 1 lžičku vanilkového extraktu a ½ lžíce skořice. Smíchejte všechny přísady dohromady. Dejte pár lžic těsta na namazanou nízkoteplotní pánev a po chvíli obraťte. Můžete doladit oblíbenými ořechy (3).

Ovesná nálož

Nezpracovaný oves je perfektní volbou, která vám dodá energii na celé dopoledne. Oves obsahuje dostatek kvalitních proteinů a vlákniny, což je při hubnutí velmi důležité (4).

Připravte si 1/2 šálku ovsa, 1 šálek vody nebo ořechového mléka (mandle, kokosový ořech), 1 polévkovou lžíci kokosového oleje, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 jablka nakrájeného na malé kousky, trochu skořice (volitelné).

Nejprve dobře a opakovaně opláchněte oves, pak si vezměte hrnec, přidejte vodu, olivový olej, skořici, jablko a kokosový olej. Přiveďte k varu a míchejte, dokud směs nezhoustne. Pro dochucení použijte chia semínka, slunečnicová semínka, kešu ořechy, mandle, pekanové ořechy, javorový sirup či kokosové vločky. Fantazii se meze nekladou.

Vejce

Vejce se mohou připravit na několik způsobů, takže je jen na vás, který si zvolíte. Pokud máte rádi míchaná, a držíte dietu, radši vynechejte slaninu a jinou uzeninu. Pro své potřeby volte dvě vejce, dva kusy celozrnného chleba a zeleninu v libovolném množství. Mimochodem, vařená vejce úžasně působí v kombinaci s avokádem. K ochucení přidejte mořskou sůl a pepř. Tyhle dvě složky jsou nabité bílkovinami, tuky a vlákninou (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat