Kombinace potravin, které tělu moc neprospívají

05.09.2023 | Výživa

Ovoce s cukrem, ananas zalitý mlékem či pomeranč s mrkví? Míchání jistých surovin vám může přihrát pálení žáhy, otravu, bolesti hlavy a zažívací obtíže!

Ovoce je zdravé, neboť obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Díky vysokému podílu vody také hydratuje tělo a platí za zdroj rozpustné vlákniny, proto bychom ho měli jíst ve velkém množství – a co možná nejčastěji. Nic proti tomu, ale tohle obecně platné doporučení má jednu podmínku. Jsou totiž potravinové kombinace, které do jednoho talíře rozhodně nepatří! Na co si raději nechat zajít chuť?

Ovoce s cukrem jako strůjce potíží

Je mnoho druhů ovoce, o kterých by se dalo říct, že jsou to vlastně sáčky cukru v hezčích baleních. Přesně z tohoto důvodu k nim odborníci nedoporučují přidávat další sladidla, jelikož nadbytek sacharidů dle jejich názoru způsobuje zánětlivé reakce v organismu, nadváhu, cukrovku, otoky a poruchy trávení. Pokud jste doteď věřili, že nadýchané ovocné koláče jsou dobře stravitelné, opak je pravdou!

Ananas s mlékem nahrává otravě

Možná teď na svůj oblíbený ananasový jogurt, který máte v lednici, změníte názor. Exotický plod by se totiž vůbec neměl míchat s čímkoli, co se k mléku jenom přiblížilo. Tvrdí to američtí vědci, kteří jsou na základě své studie přesvědčení, že bromelain (enzym obsažený v ananasu) ve spojení s mlékem nahrává intoxikaci, tedy otravě.

Pomeranč a mrkev? Odnese to žáha

I když mají oba plody podobnou barvu a dohromady tvoří zajímavou kombinaci chutí, jejich vzájemná spolupráce se vám v konečném důsledku může vymstít. Oranžová směs prý dramaticky „vylepšuje“ pálení žáhy a přispívá tak k dráždivému refluxu, což vede k dalším zdravotním komplikacím. Alespoň tak to vidí odborníci! Co dalšího považují za učiněné zlo?

Ovoce se zeleninou, spouštěč migrény

Přidáváte si do svého každodenního smoothie všechno, co vám přijde pod ruku? Možná by neškodilo při výběru surovin trochu zpozornět. Zelenina promíchaná s čerstvým ovocným cukrem prý nedělá žaludku vůbec dobře, a nejčastěji se to projevuje průjmem a břišními křečemi. Aby toho nebylo málo, nouze nebývá ani o bolesti hlavy! Pokud vám bývá po vypití drinku ouvej, možná je právě tohle ten důvod…

Zdroj: www.pinkvilla.com/lifestyle/health-fitness/8-common-food-combinations-are-bad-your-health-530016, www.timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/these-food-combinations-are-making-you-sick-says-ayurveda/articleshow/65717547.cms




Celkem 0 komentářů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat