Se správnou stravou si udržíte vydřenou postavu i během podzimu

03.09.2023 | Výživa

Podzim je z hlediska štíhlé postavy rizikovým obdobím. Konečně se nemusíme stresovat odhalováním těla, ale chladné počasí nás „nutí“ víc jíst a méně se hýbat a k tomu všechna ta posvícení a jiné hostiny…

Spousta z nás se na podzim přestává hlídat a spotřebu kalorií navýší závratnou rychlostí. Vždyť do jara, kdy opět začínáme odhazovat svršky, je tak daleko! A navíc kdo by odolal všem těm dobrotám, co jsou s podzimem spojené?

Pokud nechceme přibrat během podzimu 10 kilo navíc, je dobré dodržovat alespoň pár základních pravidel. A jedna dobrá zpráva – není nutné si kvůli nim odpírat všechno to skvělé jídlo!

Sáhněte po zdravějších alternativách pro mlsné jazýčky

V létě díky teplému počasí nemíváme zas tak velkou chuť na sladké, jako když začnou přibývat chladnější podzimní dny. A tak hrozí, že na podzim spořádáme mnohem víc cukru, než by kterákoli z nás vlastně chtěla. Nikdo neříká, že si nesmíte vzít úžasný babiččin posvícenský koláček, ale uberte cukr jinde. Třeba v nápojích. Naučte se pít kávu a čaj bez cukru (nahradit jej můžete například skořicí), limonády vyměňte za ovocný či bylinkový čaj. Večerní zákusek v podobě čokoládového dortíku nahraďte pečeným nebo sušeným jablkem. Nepotřebujete cukr, abyste uspokojila chuť na sladké!

Nakládejte si na menší talíře

Jak už jsme zmínili v úvodu, podzim je velmi rizikovým obdobím i proto, že je časem nejrůznějších hostin. Těžko můžete odmítat jídlo, když vás tetička pozve na zabíjačku či posvícení (navíc kdo by se chtěl dobrovolně domácích dobrot vzdát, že), ale vyzrajte na „obžerství“ tím, že si budete jídlo nandávat na malé talíře. Je prokázáno, že tak spořádáte až o 30 % méně (1)!

Připravte zeleninu ke každému jídlu

A ještě jeden trik, který zajistí, že si toho na talíř nenandáte tolik (a navíc přispějete svému zdraví). Ke každému jídlu si nakrájejte zeleninu (případně si ji připravte podušenou) a zaplňte s ní přibližně polovinu talíře. Na druhé polovině byste měla mít kvalitní protein (například libové maso) a kvalitní sacharidy (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny apod.) (2).

Sladké nápoje pijte ze štíhlých sklenic

Pokud už si dáte nějakou tu slazenou limonádu nebo si občas děláte doma vodu se sirupem (ale vždycky je lepší čistá voda třeba s kouskem čerstvého ovoce), vždy použijte vyšší, štíhlé sklenice. Je totiž prokázáno, že pokud si například onen zmíněný sirup naléváte do sklenice široké (i když nižší a stejného objemu), nalijete si jej mnohem více než do sklenice vysoké. A to znamená zbytečné kalorie navíc.

Každý den poctivě snídejte

Je prokázáno, že snídaně hraje ve snaze nepřibírat na váze významný vliv. Pokud si totiž ráno dopřejete kvalitní jídlo, nastartujete metabolismus, zajistíte si pocit sytosti na dlouhou dobu a přes den už toho tolik nesníte. Co víc si přát?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105579/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8084888/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589686/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat