Dostaňte se do formy bez zbytečných chyb

20.05.2024 | Trénink

Nemáte ve zvyku zdržovat se s rozcvičkou? Klasicky cvičíte několikrát do týdne, protože vám to přijde jako ta nejlepší sportovní strategie? Obojí je špatně. Stejně jako nulový progres a stále stejná tréninková rutina, co znemožňuje jakékoli zlepšení.

Dostat se do formy vyžaduje hodně času, potu i odhodlání. Aby vaše úsilí nepřišlo nazmar, vyvarujte se nejčastějším chybám, které zbytečně sabotují efektivitu cvičení.

Vynechání rozcvičky jako špatný start

Nadšení dát se ihned do posilování či jiné činnosti je samozřejmě skvělé, ale nemělo by být na úkor důsledného zahřátí. Ať už se chystáte na jakoukoli aktivitu, věnujte před ní minimálně pět minut rozcvičce, která aktivuje svaly a zrychlí tepovou frekvenci. „Pokud se na začátku nerozehřejete, riskujete zranění i tělesnou nerovnováhu, kvůli níž se opozdí následná regenerace,“ upozorňuje australský fitness trenér Ben Lucas (1). A co víc – ze studií (2) vyplývá, že tohle zahřátí zlepšuje fyzickou výkonnost o 79 procent.

Příliš se dřete

Bez práce nejsou koláče, říká se. I když to ve sportu platí víc než jinde, obrovský důraz se klade i na důležitost odpočinkových přestávek. Podle průzkumu (3) publikovaném v magazínu International Journal of Exercise Science by mezi jednotlivými tréninky měl být odstup 48 hodin, protože jedině tak má organismus dostatek času na zotavení, čímž se optimalizuje další výkon. Z pauzy tedy nemějte výčitky, naopak je nutností!

Stojíte na místě

Už celé měsíce běháte stejný počet kilometrů, zvedáte stejně těžké činky nebo děláte tytéž cviky. Ono vám to asi „stačí“, vaše výsledky se tím však nijak nezlepší. „Abyste pokročili a zdokonalili se, možná budete muset přidat další vzdálenost, váhu nebo opakování. Na tom, co jste dělali doteď, můžete krásně stavět, nezůstávejte na mrtvém a pohodlném bodě,“ doporučuje jmenovaný fitness guru Ben Lucas.

Zdroj: (1) www.houseofwellness.com.au/health/fitness/common-exercise-mistakes, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19996770/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6719818/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat