Večerní pohyb má velký přínos pro dlouhověkost

07.05.2024 | Trénink

Když večer uklidíte dům, nebo si bez použití výtahu vyšlápnete několikapatrové schodiště, nejenže spálíte kalorie, pojistíte si i delší život. Aktivity v pozdních hodinách tomu jen nahrávají!

O tom, zda je lepší cvičit ráno, nebo naopak až večer, se vedou debaty už celou řádku let. S definitivní odpovědí možná přichází nejnovější vědecké zjištění, které na sport jako takový přináší zcela nový pohled. Zalíbí se i vám?

Hlavně v klidu a nic neuspěchat

Vypněte budík, pořádně si přispěte a fyzickou aktivitu nechte až na pozdní odpoledne. I tak by se dala interpretovat rada australských odborníků, kteří svou práci publikovali v magazínu Diabetes Care. Ti se podrobně podívali na data 30 tisíc jedinců, přičemž zjistili, že co se týká přínosů pro dlouhověkost, je noční pohyb mezi 18 hodinou a půlnocí úplně nejlepší. A co víc – podle nich vůbec není nutné navštěvovat posilovnu, protože se počítá jakákoli činnost mírné až střední intenzity. Může to prý klidně být chůze po schodech, vykonávání zaměstnání nebo hodně energický úklid domova. A pozor, nemusí to ani trvat dlouho!

Dobrého vždy pomálu

Tito experti totiž došli k názoru, že zvýšit takto tepovou frekvenci vždy jen na několik minut během dne je mnohem efektivnější než jedno „pořádné“ delší cvičení, po kterém následuje pro populaci typické osmihodinové sezení na kancelářské židli. Jinými slovy – ideální jsou krátké intervaly v pravidelných frekvencích. Není pochyb o tom, že tyto nové informace naprosto odporují předchozím studiím, jejichž poznatky doporučují spíše cvičení v ranních hodinách, a to zvláště v případě plánovaného hubnutí. Stejně ale mají patřičný ohlas!

„Cvičení rozhodně není jediným řešením krize nadváhy i obezity. Ukázalo se však že lidé, kteří si mohou naplánovat svou aktivitu na určitou denní dobu, některá z těchto zdravotních rizik lépe kompenzují, a dožívají se tak delšího věku,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Zdroj: www.eurekalert.org/news-releases/1040725, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431070/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat