Se srdečním monitorem tepu dostane cvičení ty správné grády

03.03.2024 | Trénink

Ať už se cvičením začínáte, nebo jej zařazujete do své každodenní rutiny po většinu svého života, možná vám bylo řečeno, abyste používali měřič tepové frekvence. Že ho ještě nemáte? Velká chyba. Díky němu se o svém těle dozvíte mnohem víc!

Některé cvičební stroje, jako jsou běžecké pásy, cyklistická kola, veslovací trenažéry a eliptické trenažéry bývají vybaveny monitory srdečního tepu, které měří elektrický signál srdce prostřednictvím dlaní vašich rukou. Mezitím jiné monitory srdečního tepu, včetně elektrického hrudního pásu, přímo měří srdeční frekvenci čtením elektrického signálu srdce.

Koneckonců i určité aplikace pro chytré telefony tuto funkci také mají, i když nemusí být tak přesné jako vyhrazené monitory srdeční frekvence (1). Ovšem bez ohledu na to, jaký typ monitoru srdečního tepu si vyberete, jeho nošení během cvičení v každém případě prospěje vašemu zdraví a pohodě. Zde je hned několik hlavních důvodů, proč jej používat.

Monitor srdečního tepu optimalizujte intenzitu tréninku

Monitory srdečního tepu měří váš srdeční tep v tepech za minutu, aby vám poskytly informace o tom, ve kterých z pěti zón srdečního tepu se nacházíte – nízká intenzita, střední intenzita, aerobní, intenzivní intenzita a maximální intenzita. K čemu je to dobré? Úroveň intenzity je přímým odrazem toho, jak tvrdě vaše srdce pracuje na pumpování krve a kyslíku do všech svalů v těle. S těmito daty cvičení můžete optimalizovat.

Zabraňuje přepětí a zranění

Monitory srdečního tepu vám řeknou, jak tvrdě vaše srdce pracuje. Samozřejmě, že tenhle orgán nechcete přetěžovat a tlačit na nezdravou hranici. A s tím vám může pomoci právě monitor srdečního tepu, respektive kontrola hodnot srdeční frekvence během cvičení.

Podporuje hubnutí a spalování kalorií

Monitory srdečního tepu dokážou odhadnout výdej kalorií během cvičení pomocí vzorce, jež bere v úvahu nespočet faktorů, včetně vašeho věku, hmotnosti, pohlaví a srdeční frekvence, stejně jako trvání a úroveň intenzity pohybu. Ihned tedy víte, v jaké zóně cvičíte a zda je dostatečně vysoká pro spalování tuků. Plavková sezona se blíží!

Sečteno, podtrženo

Snímače srdečního tepu mohou být výrazně prospěšné při zlepšování vašeho tréninku, chrání před přetrénováním, pomáhají sledovat pokrok a ve sportovních potřebách se dají sehnat už od pětistovky.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30269602/, www.verywellfit.com/benefits-heart-rate-monitor-exercise-8399912






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat