Podceňované přednosti kliků

Co klik, to parádní účinky? Je to tak. Tohle v zásadě obyčejné cvičení posílí kromě rukou i břišní svaly, přičemž vás zbaví bolestí zad, prospěje srdci a vylepší kvalitu života.

Posilovací cvičení zvané klik zná určitě každý, a to bez ohledu na věk. Považováno je za jakousi doplňkovou aktivitu obvyklé sportovní rutiny, k níž člověk nepotřebuje nic jiného, než odhodlání, vlastní váhu a trochu toho volného prostoru. Že jsou ale výsledkem „klikání“ jen posílené svaly na rukou? Tak to ani omylem!

Zapojení, které šetří čas

Není pochyb o tom, že multifunkční cvičení může kondici posunout na zcela jinou a lepší úroveň. A kliky jsou toho důkazem. Tento obyčejný pohyb se zaměřuje na hrudník, ramena, tricepsy i trup, takže zapojuje více svalových skupin současně, čímž drží na vzestupu tepovou frekvenci a rozhodně šetří sportovní čas (1).

Stabilita páteře a ukázkové držení těla

V zápřahu se při zmíněné aktivitě neocitají jen vyjmenované části těla, ale také dolní část zad a celá oblast boků. To samozřejmě přinese ovoce. V tomto případě je tím sladkým ovocem stabilizace páteře, celkově lepší tělesné držení i útlum bolestí, na které si den co den zaděláváte sezením a hlavně hrbením se u počítače (2). Berte to jako prevenci i léčbu, která přichází vhod nejen při sedavém zaměstnání.

Pohoda bez omezení

Protože vás díky klikům nebudou bolet záda, budete moci bez jakéhokoli omezení vykonávat veškeré své aktivity. Nezní to slibně? S přehledem vynesete do schodů těžký nákup, bez supění absolvujete s dětmi překážkovou dráhu a domácí práce už nebudou vyžadovat prášek ani obklad. A protože jsou kliky kardiovaskulárním cvičením, jejich časté opakování prospěje i srdci. Nelze opomenout, že zároveň zvyšují pevnost a hustotu kostí, proto snižují riziko osteoporózy (3).

Zdroje: (1) www.realsimple.com/benefits-of-push-ups-7563143, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33922389/, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/crj.12422






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat